Készült: 2020.02.17.01:56:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2017.11.28.), 18. felszólalás
Felszólaló Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:25


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BUDAI GYULA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! (Dr. Szakács László: Mi van még a Fidesz tarsolyában?)Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat állapított meg. A lefolytatott vizsgálat alapján a né­gyes­metró-beruházás egyharmadát, 167 milliárd forintot elloptak, elcsaltak. Az ügy szálai egyértelműen a magyar baloldalhoz vezetnek. Az OLAF által kifogásolt szerződések egytől egyig a 2002 és 2010 közötti időszakban keletkeztek.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága a héten tárgyalja az OLAF-jelentést a 4-es metróval kapcsolatban. A Fővárosi Közgyűlés metrókorrupciót vizsgáló munkacsoportja a múlt héten, pénteken küldte meg a jelentést a bizottságnak. Nemcsak az OLAF foglalkozott az üggyel, az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala szerint az Alstom-vezetők 2,7 millió euró kenőpénzt utaltak a metróberuházás kapcsán különböző magyarországi baloldali politikusoknak. Ebből 600 ezer eurót, azaz 180 millió forintnak megfelelő összeget kapott Medgyessy Péter volt miniszterelnök feleségének cége. Az ügyben a kormány feljelentést tett, az alagutak és állomások kialakítása ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, míg a metrószerelvények beszerezésével kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást.

A metrószerelvények beszerzése kapcsán a legnagyobb visszaélések állapíthatók meg, ez volt a legnagyobb tétel, összesen 68 milliárd forint. A metrószerelvények vonatkozásában a beruházó és a BKV Zrt. olyan előnytelen szerződést kötött, amely alapján egyértelműen felmerül a bűncselekmény alapos gyanúja. Az egyik legfontosabb kitétel ebben az ügyben, hogy a szerződés megkötését követően egy éven belül a vételár felét ki kellett fizetni a megrendelőnek, vagy hogy a szerződéses ár 10 százalékát meghatározó kötbérmaximum teljesen előnytelen a BKV Zrt. részére. (Folyamatos zaj.)

Az Alstom olyan műszaki paramétereket nem teljesített az eljárás során, amelyeket a többi ajánlattevő cég tudott volna teljesíteni, így teljesen egyértelmű, hogy az Alstomra lett kiírva a beruházás, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a BKV Zrt. mindent megtett annak érdekében, hogy az Alstom nyerje el a beruházást más ajánlattevő cégek vonatkozásában.

Érdekes kérdést vet fel, hogy az Alstom miért gyártotta le a szerződésben meghatározott valamennyi szerelvényt ‑ M2-es vonal, M4-es vonal, összesen kétszer 22 darab szerelvény ‑, mielőtt a típusengedéllyel rendelkezett volna. Ugyanis a szerelvények legyártásának előfeltétele a típusengedély megadása. Ennek ellenére ez megtörtént. Ez is fölveti a bűncselekmény alapos gyanúját. A BKV Zrt. a Fővárosi Közgyűlés alapító határozata alapján 2010. október 20-án felmondta a megállapodást a szállító szerződésszegése, a típusengedélyek megszerzésének hiányossága miatt.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Alstom-ügy minden idők legnagyobb korrupciós botránya Magyarországon. A különböző bizottságok által lefolytatott vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a felelősség a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor által vezetett MSZP-SZDSZ-es városvezetést terheli. Ebben az ügyben a volt miniszterelnökök, illetve Demszky Gábor főpolgármester jóváhagyása nélkül semmi nem történhetett. Már csak az a tény, hogy a szocialista kormányfők, valamint a főváros bukott polgármestere, Demszky Gábor érintett az ügy kapcsán, jelzi, hogy ez az ügy teljes mértékben átjárta a baloldalt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ki kell hogy derüljön, hogy hová tűntek a milliárdok. A magyar közvélemény joggal tart igényt az információkra, joggal tart igényt arra, hogy ki a felelős az eltűnt milliárdokért, hogy ki a felelős Magyarország legnagyobb korrupciós botrányáért. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai