Készült: 2020.02.18.00:05:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 138. felszólalás
Felszólaló Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:32


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága a héten tárgyalja az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF 4-es metróval kapcsolatos csalássorozatáról szóló jelentését. Az OLAF-jelentés alapján a négyesmetró-beruházás egyharmadát, 166 milliárd forintot elloptak, elcsaltak. Az OLAF által kifogásolt szerződések a 2002-2010 közötti időszakban keletkeztek.

Nem csak az OLAF foglalkozott a 4-es metró ügyével. Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala szerint az Alstom-vezetők 2,7 millió euró kenőpénzt juttattak a metróberuházás kapcsán magyarországi baloldali politikusoknak. Ebből a pénzből két részletben 600 ezer eurót, mindössze 180 millió forintot kapott Medgyessy Péter volt miniszterelnök feleségének a cége. A kormány az ügyben feljelentést tett, a metrószerelvények beszerzésével kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást, amely nyomozás határideje 2017. december 3., míg az alagutak és állomások kialakításával kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást.

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Melyek azok az eredmények, amelyekről a legfőbb ügyész úr tájékoztatást adhat számunkra? Milyen külföldi hatóságokkal működtek együtt a nyomozás során, és várható‑e a nyomozás határidejének meghosszabbítása? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai