Készült: 2020.05.25.10:16:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2009.09.22.), 42. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor az ember az ülést vezeti, érdemi kérdésekhez nem szólhat hozzá, ezért ha megengedik, egy-két elhangzott gondolathoz most, ha nem is az élénk vita szellemében, de tárgyilagosan megpróbálok egypár mondatot hozzáfűzni.

(11.20)

Mivel az idős ember a család része - és itt családpolitikai, családtámogatási kérdések is szóba kerültek -, hadd mondjak ki néhány, általam elfogadhatónak ítélt tételt! Olyan családtámogatást kell adni, amely az egészséges társadalmat építi, ez pedig a munkajövedelemhez kötött támogatás. Tessék megnézni a mai társadalmi problémákat, a közbiztonságot és egyebeket; ennek az az oka, hogy ettől eltértek. Olyan támogatást kell adni, ami az egyén önerejét megmozdítja; ettől is eltértek. Nem olyant kell adni, ami munkakerülésre és megélhetési gyermekszülésre késztet; ezt tették az utóbbi években. Nem helyes, ha az alanyi jog érvényesítése kizárólagos szempontként jelenik meg. A családtámogatás lényege, hogy a családot mint közösséget, mint intézményt támogassa, ez az első számú célja; ezt nem tartották szem előtt. Anyagi biztonságot adjon, és egyúttal demográfiai szempontokat is tartalmazzon. Ezt a hármat együtt kell érvényesíteni a családpolitikában, a szegénypolitika nem családpolitika.

Azt gondolom, vissza kell térnünk a családtámogatási rendszer, általában a családpolitika érdekében egy olyanfajta politizáláshoz, amely a társadalom egészének nemcsak az érdekeit, de az állapotát is figyelembe veszi.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai