Készült: 2020.06.02.11:07:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2009.06.08.), 18. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:42


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tegnap valóban a választók átrajzolták a politikai térképet. Engedjenek meg néhány mondatot a tényekről, az okokról és a megoldás lehetőségéről. Mit üzentek a választók ezekkel a szavazatokkal? Azt, hogy a Fidesz-KDNP-szövetséget az egyetlen kormányképes erőnek nyilvánítják. Az MSZP-ből középpártot csináltak, az SZDSZ-t levezették a pályáról, és a radikális jobbot felvezették oda.

Mielőtt az okokról szólnék néhány szót, az MSZP reagálása mellett nem tudok elmenni. Először hadd kezdjem azzal, amit elnök asszony a KDNP-ről mondott és az ő támogatóiról. Évek óta az együttműködés mögé állítottuk be a KDNP szavazóit, és ez az együttműködés úgy néz ki, hogy sikeres volt. Van egy megjegyzés, amire egy bátortalan kérdést szeretnék feltenni. A megjegyzés így hangzik: tovább kormányozunk. A kérdés pedig az, hogy van-e Európában még egy ország, ahol a lehetséges parlamenti helyek 20 százalékát sem éri el egy párt, és bátran, öntudatosan ki meri jelenteni, hogy tovább kormányozunk.

Még egy megjegyzés, ami megérdemel néhány gondolatot. Azt hallottuk, hogy a radikális jobb előretörésének oka a Fidesz-KDNP-szövetség politikája. Nem! A radikális jobb megerősödésének két oka van. Az egyik a rossz gazdaság- és szociálpolitika, a másik pedig a rendőrség politikai befolyásolása. Ez utóbbinak sajátos jelensége az, hogy a közbiztonság néhány területen radikálisan romlott. (Zaj, közbeszólás az MSZP soraiból: Nem igaz!) Tessék megkérdezni az érintetteket!

Akkor néhány gondolat az okokról. Az előbb említettem, hogy az elhibázott gazdaságpolitika. Ez pedig egy sajátos magyar válságot okozott, még messze megelőzően a nemzetközi válság előtt. A nemzetközi válságot sem kezelte jól a kormány, hiszen súlyos foglalkoztatási, szociális problémákat eredményezett.

Meg kell említenünk sajnos, éppen a baloldali értékeket oly büszkén felvállaló Szocialista Párt sajátos problémáját is, hogy milliárdosok foglalták el ezt a pártot. Ezért nem látjuk a baloldali értékeket, és ők szabadjára engedték a korrupciót, megkeresték a jogi kiskapukat, amiket kihasználva a saját gazdagodásuk érdekében nehezen tetten érhető és az átlagember számára elérhetetlen helyzetet teremtettek maguknak, és ezzel éppen ellentétes irányt szabtak saját gazdagodásuknak, mint amit az ország lakói elszenvednek. Emellett érzéketlenek mások sorsa iránt. Nem az a baj, hogy valakinek sok pénze van, az a baj, hogy a sajátos életformája miatt nem érzi azokat a gondokat, amelyekkel milliók küzdenek.

És ha már az okokat elemezzük, szólnunk kell a neoliberális nyomulás kártevéséről is, mert ami ma Magyarországon van, azért nem egyedül az MSZP a felelős. Gondoljanak csak az egészségügyben történtekre, és gondoljanak arra, hogy majdnem ugyanez történt a magyar oktatásügy területén.

Mi a megoldás? Egyértelmű, hogy egy nagy politikai támogatottsággal rendelkező - aminek alapja persze a nagy társadalmi támogatottság - kormányzat képes ebből a helyzetből kivezetni az országot. Ehhez pedig alkalmas és hiteles emberek kellenek, akik képesek meghallgatni a többség panaszát, és képesek szövetséget kötve velük kijelölni az utat.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai