Készült: 2020.02.18.02:23:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

121. ülésnap, 87. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó László
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:57

Felszólalások:  <<  87  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ahogy ön is említette, a kínai kapcsolat nagyon fontos számunkra, nem csupán azért, mert 2010-ben a magyar kormány meghirdette a keleti nyitás politikáját, és ezt gyakorlatilag adminisztratív keretek szempontjából megvalósultnak tekintjük, hanem azért is, mert egyre több tartalommal tudjuk megtölteni, gazdasági tartalommal ezt a kapcsolatot.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Nagyon jó hír számunkra, hogy a tavalyi évben a tavalyelőtti évhez képest 2,16 milliárd dollár exportja volt Magyarországnak Kína irányában, ami történelmi magaslatokba vitte a Magyarország és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Hszi Csin-ping elnök úr meghirdette 2013-ban az „Egy út” kezdeményezést, amely gyakorlatilag a középkori, ókori-középkori Selyemút modernebb verzióját hozná létre szárazföldön és tengeri úton. Nagy öröm az számunkra, hogy Magyarország első lehetett egész Európában, aki megállapodási szerződést kötött idén júniusban arról, hogy mi valóban tevőlegesen szeretnénk részt venni enne a Selyemútnak a megnyitásában. Nem véletlen az az egybeesés, hogy a magyar keleti nyitás és a nyugatra való zárkózása Kínának megtörtént, és szeretnénk valóban éllovasai lenni ennek a kapcsolatnak.

Megtörtént júniusban a megállapodás megkötése, és múlt héten a 16+1-es találkozó megtörtént Kínában, ahol miniszterelnöki és külügyminiszteri jelenlétben sikerült egy olyan megállapodást kötnünk, amiben már a pénzügyi keretei is tisztázódni látszanak ennek a folyamatnak, és úgy néz ki, hogy a következő két, két és fél év alatt meg is tud valósulni ez a Budapest-Belgrád-vasútvonal.

Ami miatt ez különleges lesz, az az, hogy a Pireuszba hajón érkező áruk egyből rajtunk keresztül a kelet-közép-európai régióba, illetve Nyugat-Euró­pába is el tudnak majd jutni, és így egy nagyon komoly alternatívát tudunk majd nyújtani azon áruk forgalmának, ami jelenleg körbemegy és Északnyugat-Európán keresztül közelíti meg Európát. Hogy Magyarország valóban stratégiai szerepet tud kötni Kínával, Európában a kínai áruk beáramlását is segíteni tudja, és tevőlegesen értékesítést is tud hozzáadni, ez már látszik. Hogy a Huawei-jel és a Wa­nhua-cégcsoporttal tudtunk stratégiai megállapodást kötni, és hogy a Huawei most már az egész európai disztribúcióját Magyarországon keresztül végzi, látszik, hogy már példákkal tudjuk igazolni, hogy ennek a kezdeményezésnek igenis lesz haszna a magyar emberek számára, és az a hozzáadott érték, amit ezáltal létre tudunk hozni, igenis számítani fog.

Ne felejtsük el azt, hogy nem csupán a kínai áruk nyugatra való áramlásáról van szó, hanem arról is, hogy az itt lévő gyártóegységek a világ többi részére is exportálni fognak innen. Tehát mi kétirányúvá szeretnénk majd tenni ezt az utat, és ebben természetesen magyarországi gyártóközpontoknak, logisztikai központoknak is szeretnénk aktív szerepet biztosítani. Tehát mindenképpen az a célunk, hogy a magyar és a kínai kapcsolatok egy újabb szintre emelkedjenek. Éppen ezért a Kínai Fejlesztési Bank és az Exim között is létrejött egy 500 millió dolláros alap, amely a magyar cégek exportját Kína felé, illetve a kínai beruházások ösztönzését hivatott szolgálni.

Úgy érzem, hogy bizakodóak lehetünk, és minél hamarabb elkezdődik a projekt, annál hamarabb tudjuk majd a gyümölcseit is élvezni ennek a kapcsolatnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  87  >>    Ülésnap adatai