Készült: 2020.02.23.06:57:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

121. ülésnap, 85. felszólalás
Felszólaló Bóna Zoltán (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:39

Felszólalások:  <<  85  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÓNA ZOLTÁN (Fidesz): Kedves Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Ez év júliusában lehetett nyilvánosan is hallani arról, hogy a keleti nyitás és a Kínával való együttműködés sikerének újabb állomásaként a távol-keleti ország jelentős segítséget nyújt a déli szomszédunkkal, Szerbiával való vasúti összeköttetés fejlesztésében. Kína meghirdette az egy övezet-egy út elnevezésű stratégiáját, amelynek célja a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzése Európával. Erre kontinensünkön azonnal megindult a verseny, hogy mely európai országok töltik majd be a legfontosabb szerepet a stratégia megvalósításában. Szerbia és Magyarország összefogott, hogy Közép-Európában ez legyen az a két ország, amely a stratégia keretében a legnagyobb tranzitforgalmat bonyolítja le a Kína és Európa közötti kereskedelemben.

A vasútvonal magyar szakasza 160 kilométer, a beruházás költsége ezen a szakaszon 472 milliárd forint. A cél az, hogy a személyforgalomban 2,5-3 órára csökkenjen a két főváros közötti menetidő, és a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt áru Szerbián és Magyarországon keresztül haladjon. A tervek szerint kétvágányúvá teszik és villamosítják a vasútvonalat, és a projekt megvalósításával a legnagyobb tengelynyomású tehervonatok is közlekedhetnek majd az új pályán, a személyforgalomban pedig a vonatok a 160 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik.

(16.00)

A kivitelezési idő becslések szerint két vagy legfeljebb két és fél év lesz.

Tisztelt Ház! Magyarország Kína európai gazdasági expanziójának hídfőállása, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 66 évben most a leghatékonyabb az együttműködés. Ezt jól mutatja, hogy Kínával más téren is egyre virágzóbbak a gazdasági kapcsolatok, és ennek számos bizonyítéka van. Az egyre bővülő kereskedelem és a közös beruházások után október elején megnyílt Budapesten a kínai fizetőeszköz közép-európai nagykövetsége, az RMB klíringközpont. Ami a turizmust illeti, Magyarországon idén a tavalyinál is gyorsabb ütemben nőtt a kínai vendégéjszakák száma. A májusban beindított Peking-Budapest légi járat pedig tovább javíthatja a kínai beutazó turizmus dinamikáját.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kiemelten fontosnak tartom, hogy egy olyan erősödő országgal, mint Kína, a lehető leggyümölcsözőbbek legyenek a gazdasági kapcsolatok. Ennek biztató jele a Budapest-Belgrád-vasútvonal. Kérdezem ezért államtitkár urat, hogyan segíti a régió fejlődését a Kínával való együttműködés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  85  >>    Ülésnap adatai