Készült: 2020.10.20.14:21:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (2014.09.24.), 96. felszólalás
Felszólaló Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Miskolc kulturális és szellemi élete fellendülőben van, ezt jól láthatjuk és tapasztalhatjuk, főleg az elmúlt négy esztendőben. Ezt a tendenciát a polgári kormány ígéretek helyett tettekkel segíti. Engedje meg, hogy néhány objektumot ebből felvillantsak.

A napokban fejeződött be a nagyon sikeres CineFest nemzetközi miskolci filmfesztivál, amelynek sikerességét magam is megtapasztalhattam, amikor Kriza Ákos polgármester úr meghívására részt vettem a fesztivál megnyitásában, és azt láttam, hogy gazdag, pezsgő kulturális élet zajlik Miskolcon. Rengeteg külföldi kulturális turista érkezett erre a fesztiválra, és emlékeztetném képviselő asszonyt, hogy kormányzati, állami forrásból ennek a fesztiválnak a kétharmadát tudtuk finanszírozni, hiszen a Nemzeti Filmalap, a kulturális tárca, illetve az NKA miniszteri kerete 60 millió forinttal segítette ezt a kulturális fesztivált.

Ezenkívül az első Orbán-kormány ideje óta, 2001 óta rendezik meg a Bartók Plusz operafesztivált, ami tulajdonképpen Európa és Magyarország egyik legimpozánsabb ilyen műfajú fesztiválja, és ez nem a fővárosban, hanem vidéken, Miskolcon kerül megrendezésre. Ezt a fesztivált az NKA három évre átnyúló finanszírozással támogatja. Szintén részt veszünk a fesztivál megrendezésében kormányzati oldalról.

Ezenkívül sorolhatnám a miskolci képzőművészeti életről szólva a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum támogatását 180 millió forint keretében, illetve a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárhoz is majdnem 200 millió forinttal járul hozzá a központi költségvetés. Azt gondolom, hogy a kulturális kormányzat nemcsak a fesztiválok szintjén, hanem a közművelődési és kulturális szervezetek, intézmények támogatása szintjén is jobban teljesít.

Bízom abban, hogy a következő években Miskolc kulturális arculata tovább tud erősödni, ebben a kormány támogatni fogja önöket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai