Készült: 2020.09.30.08:36:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 116-118. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  116 - 118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelettel elfogadom, és örülök, hogy visszajött miniszter úr.

ELNÖK: Képviselő urat illeti a szó.

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan kérdésről szeretném kérdezni miniszter urat, amely az elmúlt héten, bár nem sok, de valamelyes felületet kapott a sajtóban, ez pedig a Tiszán újra megjelenő ciánszennyeződés. Mint tudjuk, annak idején, 2000. február 1-jén egy igen komoly szennyeződés érte el a Tiszát Romániából, Nagybánya környékéről, és ez a Tisza mentén élőknek igen komoly problémát okozott. Sokáig nem tudtuk, hogy milyen ökológiai katasztrófát okozott ez a nagyméretű szennyeződés; biztosan sokan tudják, hogy 100 ezer köbméter cián érte el a Tiszát. Nagyon sok hal pusztult el, az élővilágnak komoly problémái lettek, máig nem lehet tudni, hogy milyen genetikai változást okozott ez a nagy szennyeződés.

Egy másik része ennek a problémának közvetlenül Szolnokot érintette, hiszen Szolnok és környéke az ivóvizét közvetlenül a Tiszából kapja. Amikor ez a ciánszennyeződés elérte a várost, nem lehetett tudni, hogy milyen időtartamon keresztül megy át a Tiszán, a városnak 8 órára lévő tartalék ivóvize van, aztán 14 órát ment ez a határtalan csóva le a vízen Szolnok előtt. Nagyon sokan nem tudták pontosan, mire is számíthatnak a későbbiekben.

Azt szeretném kérdezni öntől, miniszter úr, hogy valóban mire számíthatnak a Tisza mentén élők, így a Szolnokon és környékén élők a későbbiekben, hiszen ez a mostani hír arról szól, hogy a Nagybánya melletti zagytározó nem működik úgy, ahogy kellene. Szivárog, szivárgott belőle a cián, szivárog belőle az a szennyező anyag, ami az előbb említett problémát okozta.

Azt szeretném kérdezni, miniszter úr, milyen intézkedéseket tettek önök azért, hogy ez a probléma a későbbiekben ne érje el Szolnokot, illetve a Tiszába ne kerüljön ilyen szennyeződés; illetve Szolnoknak milyen lehetőséget tudnak kínálni, hogy ha mégiscsak valamilyen probléma éri el az ivóvízbázisát, valamilyen tartalék megoldást lehessen kialakítani a Szolnokon és térségében élő mintegy 120 ezer ember ivóvizének biztosítására.

Köszönöm szépen, miniszter úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  116 - 118  Következő    Ülésnap adatai