Készült: 2021.04.11.08:42:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

45. ülésnap, 204. felszólalás
Felszólaló Dr. Kóka János (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:57

Felszólalások:  <<  204  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÓKA JÁNOS gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! A közlekedési operatív programot széles körű társadalmi egyeztetést követően a kormány december 6-ai ülésén fogadta el; a gazdaságfejlesztési környezet, energia programok a gazdasági tárca honlapján, a többi program pedig az NFÜ honlapján kerül hamarosan feltüntetésre.

A KÖZOP projektlistája az M49-es autóút első építési ütemét tartalmazza, és a beruházás 2009. évi megkezdését irányozza elő. Ez a leendő M49-es autóút nyomvonalán a települések főúti kiépítésű elkerülését és részben a meglevő főút rehabilitációját jelenti az M3-as autópálya és Ököritófülpös település között. Az előkészítés felgyorsításáról a KÖZOP közösségi forrásokból finanszírozott elemeinek brüsszeli jóváhagyását követően intézkedünk.

Az M49-es országhatárig húzódó szakaszát érintően pedig jelenleg folyamatban van az országos területrendezési terv felülvizsgálata. Az M49-es gyorsforgalmi utat a fontos nemzetközi kapcsolatok közé soroljuk, azonban nyilvánvalóan elsőbbséget élveznek a kijelölt közösségi tranzit útvonalak, az úgynevezett TEN-T hálózat fejlesztése. Ilyen a Debrecen, Nagyvárad, Kolozsvár irány, ahol Románia már megkezdte az építést. Természetesen szorgalmazzuk a Nyíregyháza, Vásárosnamény, Szatmárnémeti, Nagybánya irányú tranzitkapcsolat TEN-T hálózatba emelését is.

Úgy gondolom, hogy az ország keleti térségének fejlődése szempontjából mindenféleképpen jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy a KÖZOP alapján az M3-as gyorsforgalmi út is kiépülhet Vásárosnaményig, és az M49-es autóút első üteme is elkészülhet ebben az időszakban. Elég csak arra utalnom, hogy öt évvel ezelőtt az M3-as végpontja még Füzesabonynál volt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  204  >>    Ülésnap adatai