Készült: 2019.11.16.03:30:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2013.02.11.), 115. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:41


Felszólalások:  Előző  115  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény új szabályozást vezetett be a rektorok kiválasztásának módjában. Ennek értelmében a szenátus véleményezi a pályázatokat, majd a rektorjelölt személyéről a fenntartó hozza meg a döntést. Mivel a rektor nemcsak az egyetem vagy a főiskola tudományos, oktatási, kutatási tevékenységéért, hanem a gazdasági, pénzügyi irányításáért is felelős, ez a szenátus szakmai szempontjain túl továbbiak mérlegelését is igényli.

A törvény szabályozása ezért azt is előírja, hogy rektori megbízatást csak az kaphat, aki vezetési, szervezési, gazdálkodási ismeretekkel és gyakorlattal rendelkezik. Értelemszerűen feltétel az is, hogy a jelölt a felsőoktatási intézményben teljes munkaidőre szóló munkaviszonyban legyen. A rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári, főiskola esetén egyetemi tanári vagy főiskolai tanári végzettség és alkalmazás szükséges.

Tisztelt Államtitkár Úr! Jelenleg is több felsőoktatási intézményben zajlik rektori pályáztatás, így többször, több helyen felmerül a kérdés, hogy mit hogyan kell értelmezni. A törvény ugyan meghatározza, hogy milyen feltételek teljesülése esetén lehet valakiből rektor, azonban a rektorkiválasztásnak a mechanizmusa sokak számára nem egyértelmű.

Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan történik ma napjainkban a rektorjelöltek kiválasztása a felsőoktatásban?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  115  Következő    Ülésnap adatai