Készült: 2020.12.01.06:51:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

68. ülésnap, 60. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:58

Felszólalások:  <<  60  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azoknak a nevében interpellálok most önhöz, akik ebben az évben az első fizetési napon kevesebbet találtak a borítékjukban. Sokan vannak ezek az emberek, a közszférában többen, mint a foglalkoztattak 50 százaléka. És ha rápillantunk a vállalkozások világára, akkor azt látjuk, hogy ott sem más az arány.

Az interpellációban, államtitkár úr, szeretném tudni, hogy mi ennek az önök által elfogadott adórendszernek az értelme, mi annak az adórendszernek az értelme, ahol ennyi ember rosszabbul jár. Önök azt mondták az adótörvény vitájakor, hogy ennek az értelme az, hogy versenyképesebb és élénkülő gazdaság jön létre. Államtitkár úr, az interpellációm keretében szeretném megkérdezni önt, hogy mennyiben van köze a versenyképességnek ahhoz, ha ennyi ember jár rosszul egy adórendszerrel, és mennyiben élénkíti a gazdaságot az, ha kevesebb pénzt tud fogyasztásra költeni.

Amikor az interpellációmat írtam, akkor azt írtam le, nem ismervén még a mai állapotokat, hogy vajon mi lesz a közszférában - most már ezt tudjuk. A közszférában nagyjából a munkavállalóknak a fele volt kénytelen a munkavállalójához fordulni írásban kérelemmel, hogy ne keressen kevesebbet, mint az elmúlt évben. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szégyen!) A versenyszférában pedig a helyzet hasonló, csak itt nem tudnak kérelemmel fordulni a munkáltatójukhoz sajnos.

Államtitkár úr, a vállalkozások világában a munkavállalók jelenleg nagyon nagy veszteségeket könyvelhetnek el, és miután az interpellációmba sajnos akkor nem írhattam bele az új fejleményeknek megfelelően, hogy mi a véleményem az önök kommandózásáról, ezért erről nem beszélek, pusztán csak arról, hogy a veszteségeik most már ezrekben és tízezrekben mérhetőek.

Szeretnék kitérni arra, amit ön percekkel elmondott, hogy az adórendszer nem szociálpolitikai kérdés.

Államtitkár úr, válaszoljon, ha tud, arra, hogy vajon miért tartozik a szociálpolitika tárgykörébe az, ha valaki nem akar kevesebbet keresni, mint az elmúlt évben keresett, azért, mert önök egy rossz adórendszert fogadtak el.

(Az elnöki széket Balczó Zoltán, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Amikor ennek az adótörvénynek folyt a vitája, mi mindezekre felhívtuk a figyelmet. Nem lehet mondani, hogy nem szóltunk. Beszéltünk arról, hogy ez az adórendszer igazságtalan - igazságtalan azért, mert veszteségeket okoz nagyon sok embernek, ez bebizonyosodott. És most megdöbbenve hallom, hogy Rogán képviselőtársunk azt mondja, hogy már az adótörvény vitájában önök azt mondták, hogy bizony lesznek problémák, és ezeket majd meg fogjuk oldani. Ez a képviselőtársam szelektív memóriájának a terméke; ilyet önök nem mondtak - azt mondták, hogy senki nem fog rosszabbul járni.

Államtitkár úr, nagyon sokan jártak rosszul. Válaszoljon arra, hogy mi ennek az oka.

Köszönöm a figyelmét. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  60  >>    Ülésnap adatai