Készült: 2020.09.28.03:38:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2005.05.31.), 94. felszólalás
Felszólaló Németh Szilárd István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:43


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvénycsomag a munka világát érinti. Föl kellene magunknak ilyenkor tenni a kérdést, hogy mi is ennek a célja, vagy mi lehet a célja. Mi más célja lehet egy ilyen törvénycsomagnak, mint a meglévő munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, a foglalkoztatottság növelése, a bérek és a keresetek emelése?

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott itt, a parlamentben erre a kérdésre, hogy a munkából élők életének megkönnyítése, a munka becsületének a visszaszerzése a célja ennek a csomagnak. Ilyenkor föl kell tenni még egy kérdést magunknak: alkalmas-e erre ez a törvénycsomag?

Én ennek a törvénycsomagnak csak egy szeletét, talán a legcsekélyebb részét, a legkisebb hatással bíró törvénytervezetet szeretném górcső alá venni, ez pedig a prémiumévek program. Egyetértünk azokkal az érdek-képviseleti és szakszervezeti kifogásokkal, amelyek rámutattak arra az ellentmondásra, hogy a prémiumévek program nemhogy többletjuttatást kínálna a nyugdíj előtt álló, nagy tapasztalatokkal bíró munkavállalóknak, hanem elvesz tőlük valamit, s ez a tény egyáltalán nem az úgynevezett prémiumintézmények sajátja. A prémiumévek program csak elvesz a munkavállalóktól. Elvesz munkabért, munkakört, megbecsülést, méltóságot, sőt nem utolsósorban ebben a formában, ahogy itt előttünk fekszik, csökkenti a leendő nyugdíjak kiszámításának alapját is.

(13.10)

A prémiumévek programban részt vevők a vállalati béremelésekből, jutalmakból, elismerésekből is kimaradnak. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy prémium helyett prémiuméveket, pénz helyett sikerpropagandát kapnak. Egyébként, hogy valamelyest a programban részt vevők munkavállalók negatív diszkriminációját csökkentsük, éltünk azzal a lehetőséggel, amit már hallottunk Gúr Nándor képviselőtársunktól is, hogy adjunk be módosító javaslatokat. Arra szeretném kérni önöket, hogy gondolják meg majd, amikor erről szavaznak, és támogassák ezeket a módosító indítványainkat.

A prémiumévek program eredetileg a közszféra részére készült csomag, s még tavaly év végén emelkedett törvényerőre. Több képviselőtársammal együtt azonban hiába próbáltunk Lamperth Mónika belügyminiszter asszonynál és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter úrnál konkrét eredmények után érdeklődni, ezekre a kérdéseinkre sem írásban, sem pedig szóban nem kaptunk választ.

Ma egyetlen miniszter vagy egyetlen minisztérium sem rendelkezik a prémiumévek programról szóló adatokkal, esetleírásokkal. Ma fél évvel a prémiumévek program bevezetése után annak semmilyen pozitív, a munka világát, a közszférát érintő hatását sem ismerjük. Nem tudjuk, hogy eddig hány munkáltató és hány munkavállaló lépett be a programba, és ennek milyen tapasztalatai vannak, milyen pozitív és milyen negatív tapasztalatai. Valószínűleg azért, mert ez egy fantomprogram, s most a kormány ezt a nem létező programot szándékozik a száz tyúklépés egy lépéseként kiterjeszteni a munka világának versenyszférájára is.

A kormány ezen kívül sem tudja pontosan, hogy mit akar. Egyrészt azzal indokolják a prémiumévek programot, hogy segíteni akarják a nyugdíj előtt állók kivonulását a munka világából. Másrészt meg egyre többet hallunk a nyugdíjkorhatár felemelésének szándékáról. Legutóbb ezt a köztisztviselők nyugdíjba vonulásánál tapasztalhattuk meg, ahol 70 évre emelték ezt a korhatárt.

Csupa-csupa ellentmondás, kapkodás, szakmai fejetlenség, ennek az egésznek a káros hatását csak a munkavállalók fogják megsínyleni. A prémiumévek program ebben a formában nem más, mint része Gyurcsány Ferenc miniszterelnök törvényhozási ötletrohamának, száz lépésben megfogalmazott ámokfutásának. A törvénytervezet azonban szakmailag teljes egészében kifogásolható látszatintézkedés, amely egyáltalán nem ad választ és gyógymódot a munka világát érintő problémákra.

Ettől még sajnos tovább nő a munkanélküliség, tovább csökken a foglalkoztatottak és a munkahelyek szám, csak a propaganda, a PR lesz a leghangosabb és színesebb.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai