Készült: 2020.09.20.02:19:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2004.11.22.), 297. felszólalás
Felszólaló Németh Szilárd István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Lassan úgy vagyunk a hatékony és takarékos közigazgatás fogalmával, mint az önök előző kormányzásának idején az intézményracionalizálás fogalmával, ami nem jelentett akkoriban mást, mint bölcsődék, óvodák, iskolák vagy kórházak bezárását. És ma a hatékony, takarékos és olcsó állam vagy a hatékony, takarékos és olcsó közigazgatás sem jelent mást, mint elbocsátást, munkahelyek megszűnését, létszámcsökkentést.

Pedig nemrég még a bizottságokban is elhangzott - hamarosan ide is kerül hozzánk döntéshozatalra a közigazgatási eljárásról szóló jogszabály, ez egy ellenkező irányt mutat a kormánynak is és az önkormányzatoknak is -, olyan feladatokat határoznak meg az önkormányzatok számára, ami nemhogy létszámcsökkentést, hanem létszámnövelést kellene hogy hozzon magával. Ennek ellenére a bizottsági ülésen a Belügyminisztériumnak a képviselője azt mondta, hogy a kormány egyetlenegy fillért sem tett erre félre, pedig még a létszámnövelés mögött ott kellene lenni az informatikai fejlesztésnek, illetve a dolgozók rendszeres oktatásának és képzésének.

Hallottuk azt is itt az előbb, hogy a kistelepüléseken nem fog új dolgot hozni a prémiumévek program, nem lesz megoldás. Nemcsak ott nem lesz megoldás, hanem a végeken sehol. Azok a szakszervezetek, amelyekről a következő napirendi pontban majd szó esik, és önök megpróbálják a működésüket korlátozni az előterjesztésükkel, a következőt mondják a helyzetről, amire ez a program nem ad megoldást - Fehér Józsefet idézem -: “A területi szerveknél már ismeretesek azok az összegek, amelyek alapján kiszámolják a csökkentés mértékét, s annak alapján készülnek a » halállisták« . A területi szerveknek sok olyan feladatuk van, amelyet középfokú végzettségűek teljesítenek, létszámarányuk jelentős, esetenként eléri a 60-70 százalékot, munkabérük átlaga bruttó 100 ezer forint alatt van. Ők a túlfizetett felesleges dolgozók, akiktől elvárják a mindenkori kormány iránti teljes és feltétel nélküli lojalitást. Ők azok, akik elhitték, hogy a köztisztviselői hivatás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) valóban életpálya lesz, ők azok, akiket becsaptak.ö

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai