Készült: 2019.12.16.04:13:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2005.02.21.), 255. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  255  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Mécs Imre gondolatát tovább folytatva, hogy mi épülhet még. Valóban tovább épülhetnek a szaúdi-magyar kapcsolatok is. Biztos, hogy használt Gyurcsány Ferenc kijelentése az önök által Irakba visszaküldött magyar katonák biztonságának, de ez csak egy kis mellékzönge.

Szeretnék visszatérni a témához. Nagyon fontos dolog az, és mindig fontos üzenete van annak, ha a kormány valamilyen esetben a parlament, az Országgyűlés felé fordul, hiszen az Országgyűlés jóváhagyhat bizonyos dolgokat, ellenőrizhet is bizonyos dolgokat, tehát fontos azt megnézni, hogy mikor és miben kéri a kormány az Országgyűlés támogatását.

Nyilvánvaló, hogy kérheti ilyen esetben is. Látjuk, hogy van egyfajta próbálkozás - persze az alkotmányból nem ez derül ki. Az alkotmány feljogosítja a kormányt, hogy ilyen döntéseket meghozzon, és pontosan ezért módosítottuk az alkotmányt, amit már az előbb is elmondtam, hogy gyors döntéseket tudjon hozni a kormány, és Göndör Istvánt idézve, megkíméljük magunkat az ilyen típusú vitáktól. Nem is értem, hogy miért van erre szükség, de önök persze bizonyára tudják.

Persze, jólesett volna, ha nem ilyen kérdésekről vitatkoznánk itt, az Országgyűlésben, és jó lett volna, ha önök kikérték volna az Országgyűlés véleményét akkor, amikor mondjuk, megszüntették a tüzérséget a Magyar Honvédségen belül, vagy amikor bezártak több tucatnyi laktanyát, vagy amikor több ezernyi katonát küldtek az utcára. Talán ekkor is jó lett volna megkérni az Országgyűlés véleményét és állásfoglalását egy beszámoló erejéig, mondjuk; vagy mondjuk, amikor Gyurcsány úr nagy lendülettel, miközben vérig sértegette a magyar feleségeket a szaúdi focistákon át, esetleg megkérdezte volna az Országgyűlést, hogy a T-72-es tankokat, 77 darabot fölajánljon-e esetleg a jövendőbeli iraki állítólagos hadseregnek vagy nem. Jó lenne, ha fontos szakmai kérdésekben is megkérdeznék a mi véleményünket, nem most, amikor a felelősséget szeretnék esetleg áthárítani az Országgyűlésre ezzel a döntéssel. (Göndör István ingatja a fejét.)

Látjuk, hogy miről van szó, és Göndör István képviselőtársam hiába fejezi ki nemtetszését vagy fejcsóválását! Amikor a két határozati javaslatról beszélt, pontosan én is ettől tartottam (Göndör István: Nem ez történik, képviselő úr?), amit most ön elismert azzal, amit az előbb elmondott. Ha elfogadtuk volna az előbb a légtérvédelmi rendszerről szóló jelentést, akkor most már ott állnánk bekényszerítve arra, hogy lám-lám ez a procedúra bejáratott, ez az eljárás megmutatja azt, hogy hogyan kell eljárni az iraki ügyben is. Pontosan ez teremtett volna precedenst arra.

Nem szeretnénk, ha a kormány a hatáskörét átadná az Országgyűlésnek. A kormány merjen vállalni, merje vállalni a döntése felelősségét. Mi csak ezt szeretnénk, semmi mást.

Köszönöm szépen. (Göndör István: Vállalta, képviselő úr! Nincs benne a beszámolási kötelezettsége? Add vissza a diplomádat, ne haragudj már! Jogi diplomád van! Én szégyellem magam helyetted! - Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  255  Következő    Ülésnap adatai