Készült: 2019.10.19.03:03:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (1999.10.20.), 350. felszólalás
Felszólaló Balla Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  350  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Általános vitára készültünk többedmagammal a külügy költségvetésével kapcsolatban, de úgy tapasztaltam, hogy az ellenzéki külügyes képviselők érdeklődése miatt ez csak egyfajta házi beszélgetéssé alakul.

Tehát folytatnám Surján képviselőtársam gondolatmenetét abban a vonatkozásban, hogy több lényegi alapfeladatban jelentősen nő a költségtámogatás a Külügyminisztérium fejezetében. Ilyen példaként említhetjük a szomszédságpolitikát, a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartást. Mivel néhány szomszédos országban pozitív demokratikus változások mennek végbe, és az ottani magyar szervezetek által még egy újabb csatornán keresztül erősíthetjük kapcsolatainkat az adott ország politikai köreivel, ezáltal a bilaterális kapcsolatok mellett a határmenti együttműködéseken keresztül külpolitikai tevékenységünk mögé felsorakoztatható a visegrádi együttműködés, a KEK, az eurorégiós együttműködések és a határon átnyúló gazdasági együttműködéseknek a rendszere is. Tehát hatékonyabb szomszédságpolitikánk, amelybe szervesen beleépül a határon túl élő kisebbségeinkkel való szorosabb kapcsolattartás, egyik fontos elemévé válik integrációs törekvéseinknek.

Tisztelt Ház! A kormányprogram a korábbi évekhez képest aktívabb, hatékonyabb politikát folytat a határon túl élő magyarokkal kapcsolatban. Ennek egyik lényegi momentuma volt, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatala integrálódott a Külügyminisztériumba, ezzel is erősítve azt a következetes eltökéltséget, hogy jobb kapcsolatot tartson fel a világban élő magyarok szervezeteivel, különös tekintettel a szomszédos országokban élő kisebbségeinkkel.

A kormányprogram ezzel kapcsolatos részének lényegi eredménye volt az elmúlt évben a Magyar Állandó Értekezlet létrehozása, amely kiemelten fontos fóruma a magyarság legitim szervezeteinek. Az értekezlet működésében alapvető koordináló szerep jut a HTMH-nak, és ez 2000-ben többlettámogatást jelent a hivatal számára 1999-hez képest. A főbb előirányzatok szerint a HTMH működése 355,2 millió forintban jelentkezne, mintegy 10 százalékos többlettámogatással az előző költségvetéshez képest. Továbbá több kisebbségi kérdéssel foglalkozó tanácskozás, díjak, összességében 143 milliós értékben jelentkeznek a költségvetési tételben. Ezek olyan tételek, amelyek az 1998-as költségvetésben néhol nem is jöttek még szóba.

Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója támogatja a Külügyminisztérium költségvetési tervezetét, amelyben az előbb vázolt feladatok megfelelő működést fenntartó és a többletfeladatokkal arányos többlettámogatást is magukban foglalnak.

Kérem, önök is támogassák. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  350  Következő    Ülésnap adatai