Készült: 2020.01.19.00:00:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 302. felszólalás
Felszólaló Balla Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nem árulok el vele nagy titkot, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja a képviselői indítvány tárgysorozatba-vételét. Csak néhány ténnyel igazolnám döntésünket. Az egyetértési nyilatkozat aláírását megelőzően ötpárti egyeztetés történt a szövegről, a Szocialista Párt elnöke ott kifejthette volna esetleges aggályait, amit azonban nem tett meg. Ehelyett az ünnepek idején kezdtek pártpolitikai indíttatású hecckampányt az egyezmény ellen. (Zaj.)

A határon túli magyarokról szóló törvény 2002. január 1-jével életbe lépett, az igazolványok igénylése megkezdődött, és örömteli dolog az, hogy eddig körülbelül 70 ezren jelentkeztek az igazolvány igénylésére. (Taps a kormánypárti oldalon.) A magyar közigazgatás a feladat elvégzésére felkészült. A megállapodás egyeztetési folyamat része volt, melynek fontos és logikus állomása volt a miniszterelnökök megállapodása. (Nagy zaj.) A megállapodást üdvözölték a határon túli magyar szervezetek, a történelmi egyházak, igen pozitív nemzetközi visszhangja volt. Pozitívan értékelte a megállapodást többek között az Európa Tanács főtitkára, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa.

Szomorúnak tartjuk azt, hogy egyes politikai pártok 23 millió, majd 600 ezer román munkavállalóval riogatják a magyar munkavállalókat, miközben tudják azt is, hogy a külföldiek magyarországi munkavállalása, a munkaerőpiac szigorú szabályokhoz kötött.

Ennek szellemében a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója nem támogatja a tárgysorozatba-vételt.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai