Készült: 2019.10.14.04:08:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2001.11.05.), 30. felszólalás
Felszólaló Balla Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka ügyrendi kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója sajnálja, hogy az MSZP a terrorizmus elleni küzdelmet gátolja. (Derültség és közbeszólások az MSZP soraiban.) Az előttünk fekvő törvényjavaslat szomorú aktualitását a szeptember 11-ei események is adják.

A terrorizmus elleni küzdelemről, a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorításáról, valamint az egyes korlátozó intézkedések elrendeléséről szóló törvény összhangban van a már az általunk elfogadott 5155. számú országgyűlési határozati javaslat 3. pontjával, amelyből idézve: "a kormány minden lehetséges nemzetközi fórumon mozdítsa elő a terrorizmus elleni nemzetközi jogi szabályozás szigorítását." De előzménye a törvényjavaslatnak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai tanácsa, illetve az FATF, a pénzmosás ellen küzdő nemzetközi szervezet nem együttműködőnek minősítette hazánkat; illetve fontos az is, hogy az Európai Unió, illetve az Európai Közösség milyen képet alakít ki magának Magyarországról ebben a kérdésben is.

A javaslat célja, hogy útját állja a bűncselekményekből származó pénzeknek, illetve azok pénzintézeteken és tőkepiaci rendszereken való tisztára mosásának. Ennek értelmében a kormány felhatalmazást kap, hogy rendelettel gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi és egyéb tilalmat vagy korlátozást hirdessen ki. A módosítások érintik a pénzmosás elleni törvényt, a takarékbetétekről szóló rendeleteket, a hitelintézeti és értékpapírtörvényt, egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a törvény értelmében a pénzmosás elleni küzdelem kiterjedhessen az ingatlan-, a műtárgy-, a nemesfém-kereskedelemre is, az ügyvédek és közjegyzők feladataira. Ezeken túl szigorítja az ügyfél-azonosítást.

Tisztelt Ház! A törvény hatékonysága abból is áll, ha a tisztelt Ház mielőbb meghozza döntését, mely során a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója partnere mindenkinek, aki ezúton is tenni próbál a pénzmosás ellen, illetve a különböző terror- és bűnszövetkezeteknek a pénzügyi támogatottsága és segítése ellen. A hatpárti egyeztetések, amelyeket már elkezdtünk a Külügyminisztériumban is október 24-én, illetve a mai nap délutánján, úgy tűnik, az ellenzéki oldalról nem hozták meg az eredményüket.

De mi támogatjuk ezt a törvényjavaslatot, és támogatjuk ennek a Házszabálytól való eltérésben való tárgyalását is. Tesszük mindezt annál is inkább, mert bizonyosnak látszik, hogy a nemzetközi terrorizmus, az azzal együttműködő szervezett bűnözés ellen csak összefogással lehet fellépni. Bizonyítja ezt a nemzetközi koalíciónak az együttműködése, s ha minél hamarabb mi is elfogadjuk ezt a törvényjavaslatot, Magyarország is aktívan hozzájárulhat az Oszama bin Ladenek elleni küzdelemhez.

 

 

(15.20)

 

A fentiek szellemében frakciónk támogatja és mielőbbi elfogadását, valamint a Házszabálytól való eltérést javasolja a törvény tárgyalásakor.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai