Készült: 2021.04.20.02:09:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2001.10.16.), 157. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! A déli Balaton-part egyik kiemelkedően fontos körzete, illetve annak központja Fonyód városa. Télen-nyáron nagy turistaforgalmat bonyolít le, és állandó lakóinak száma is meghaladja az ötezret. Iskolái, óvodái, középiskolája, gimnáziuma van, ezek szolgálják az itt lakók kényelmét. Egy kitűnő egészségügyi kht. is található a városban.

Természetesen a mentőállomás is működik; ha kell, kiválóan tölti be a feladatát. Az Országos Mentőszolgálat Somogy megyei szervezete azonban 2001. szeptember 1-jétől megszüntette az esetkocsi- és az éjszakai szállítókocsi-szolgálatot. Ezzel igen nehéz helyzetet teremtett a betegek, esetleges balesetet szenvedettek ellátásában. Fonyód város mentőellátási körzete kiterjed a városon túl Ordacsehire, Balatonyfenyvesre, Imremajorra, Pálmajorra és még jó néhány településre. Amennyiben a marcali mentőállomás egy másik irányban lát el mentőfeladatot, úgy ez a terület kibővül Keresztúrral, Balatonmáriafürdővel, Berénnyel és más településekkel is. Az optimális ellátást az a körülmény is veszélyezteti, hogy a kórházak messze vannak. Ha az M7-es úton történik egy nagyobb baleset, mivel a megszüntetés miatt Siófok és Nagykanizsa között a főútvonal mentén nincs esetkocsi, az ellátás akár órákat is igénybe vehet. Jó esetben Siófokról megérkezik a mentőautó negyven perc alatt; ha az éppen beteget szállít, akkor Marcaliból kell esetkocsit hívni, az pedig egy-másfél óra. A sérültek pedig addig szenvednek.

A Fonyódhoz 14 kilométerre lévő Lengyeltótiban csak a nyári hónapokban látnak el éjszakai mentőügyeleti szolgálatot. Így a fonyódi mentőknek kellene ellátni Lengyeltótit és a környező mintegy kilenc települést is. Nyilván nem egyszerre, de ha esetleg éjszaka történik valami baj, és mind a marcali, mind a siófoki kocsi szállít, elfogadhatatlanul sok idő megy el várakozással, ami életveszélyt is jelenthet. A fonyódi esetkocsi- és éjszakai szállítókocsi-szolgálat megszüntetése tehát súlyosan hátrányos helyzetbe hozza a város, a környék polgárait, a mentőállomás dolgozóit is. Mindez történik abban a városban, ahol az önkormányzat jól felszerelt mentőautót adományozott az Országos Mentőszolgálatnak.

Kérdezem a miniszter urat, milyen okai voltak vagy lehettek ennek a döntésnek: anyagi vagy esetleg egyéni érdekek diktálta szemlélet? Kérdezem a miniszter urat, milyen lehetőséget lát arra, hogy visszaállítsák a fonyódi esetkocsi- és éjszakai szállítókocsi-szolgálatot, vagy ha a kettő együtt nem megy, legalább az egyiket.

Várom a válaszát, nemcsak a város és a mentőállomás dolgozói, de a környező települések polgárai nevében is. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

(14.50)

 

 
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai