Készült: 2021.06.19.10:54:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 38. felszólalás
Felszólaló Szászfalvi László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Egy japán templom fölött egy XIII. századi szöveg áll, amely így hangzik: „Ide csak azok lépjenek be, akiket az élet és a halál kérdései foglalkoztatnak. Akiket ez a probléma nem érint maradéktalanul, azoknak semmi okuk rá, hogy átlépjék ezt a kaput.”Tisztelt Képviselőtársaim! Nincs abban semmi túlzás, hogy most olyan időket élünk, amikor a szó legszorosabb értelmében élet és halál kérdései foglalkoztatnak minket. Ezért meg kell fogadnunk a japán bölcs tanácsát, különösen itt, az Országházban, és az imént idézett alázattal, emelkedettséggel és az ehhez a helyzethez illő komolysággal kell átlépjük a kaput. Az Országház, az ülésterem, a közös védekezés és a különböző élethelyzetek kapuját. Ám akiket ez a probléma nem érint maradéktalanul, azoknak semmi okuk arra, hogy átlépjék ezt a kaput. Kemény, de világos ősi bölcsesség, amely ma is aktuális.

Igen tisztelt Országgyűlés! Ezért most csakis a józan együttműködésnek, az összefogásnak és a közös cselekvésnek van itt az ideje, nem pedig a cinizmusé, a hazudozásé és a politikai haszonlesésé.

Tisztelt Ház! A keresztyén világ a legnagyobb ünnepére, a húsvét ünnepére készül. Ahogy a keleti keresztyének ma is köszöntik egymást: „Krisztus feltámadt. Valóban feltámadt!” Erre a húsévti erőre, tartásra és reményre van szükségünk ahhoz, hogy megvédjük az embereket, és legyőzzük a szörnyű kórt, valamint az azt kísérő gazdasági válságot. De húsvétig csak egy úton keresztül lehet eljutni, a szenvedés és a próbatételek útján. Húsvéthoz a nagypénteken át vezet az út, a szenvedésen, a mélységen, a fájdalmon és a szomorúságon át, meg talán a gyengeségen, a tehetetlenségen, a testi-lelki összeomláson át, és igen, az élet és halál kérdésein keresztül.

A keresztyén világ legnagyobb ünnepe, a húsvét éppen most, 2020-ban pontosan azt üzeni, hogy ezt az utat végig kell járnunk, nem lehet megspórolni és nem lehet kihagyni. Ugyanakkor az áldozatos cselekvés, a közös út felelősséggel és alázattal történő vállalása elvezet minket a húsvéthoz, a győzelemhez és a felhőtlen örömhöz is. Ám a húsvét fénye meg is világítja ezt az utat, azt az utat, amelyet ezekben a hetekben Magyarországon nagyon sokan járnak. Az a tapasztalatom, s bízom benne, sokunknak ez a tapasztalata, hogy a magyar társadalom elsöprő többsége komolyan és felelősséggel teszi a dolgát, igyekszik betartani a kormány rendelkezéseit, és a legtöbben ott és úgy segítenek, ahogy tudnak: a frontvonalban vagy a hátországban; éles helyzetekben vagy egymás felkarolásában; mások szolgálatában vagy éppen a lelki háttér biztosításában; szervezésben és cselekvésben; önkontrollal és alázattal  hálás köszönet mindezért mindenkinek.

A kitartásnak azt az örök példáját adják, amelyről Albert Camus: A pestis című regényének egyik főhőse beszél: maradni, ez a kötelesség. Arról beszél ebben a különleges írásában Camus, hogy a pusztító erők ellen együtt kell küzdenie hívőnek és nem hívőnek, vagyis vannak az életben olyan helyzetek, amikor az ellentéteket félretéve, a politikai, vallási különbségeken felülemelkedve, közösen kell, kellene harcolni. A magyar társadalom most ebben példát mutatott, és ideje, hogy minden politikus kövesse ezt a példát.

Tisztelt Országgyűlés! A magyar társadalom végig fogja járni a nagyhét útját, de csak akkor, ha minél többen képesek leszünk átlépni azt a bizonyos szimbolikus kaput, amiről a XIII. századi japán bölcsesség beszélt.

(14.30)

A húsvét, Krisztus feltámadása az emberi történelemnek és az emberi életnek új értelmet ad, írja Jürgen Moltmann, az egyik leghíresebb német teológus. Igen, most a saját bőrünkön érezzük, hogy a húsvét valóságosan új értelmet ad az emberi történelemnek és a törékeny emberi életnek. Erre kérünk mindenkit 2020 nagyhetében, és ezekre a közös értékekre hivatkozva mondunk köszönetet mindenkinek, akik ezekben a súlyos történelmi pillanatokban a maguk életét kockáztatva (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) másokért dolgoznak. Köszönjük. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai