Készült: 2021.06.19.23:13:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 231. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:16


Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagy tisztelettel köszöntöm még az igazán kitartó képviselőtársaimat. Röviden szeretnék szólni a járványhelyzetről én is, hiszen ez a legaktuálisabb probléma ma Magyarországon és a világban. Az emberiség történetét egymás elleni harcok, háborúk, természeti csapások, járványok kísérték végig. Kezdetekben az egészség megőrzésére, a betegség távoltartására úgynevezett sámánokat, táltosokat neveztek ki, és ők gondoskodtak a közösség védelméről. A betegekről, az öregekről a vérségi, családi, nemzetségi kötelékekben gondoskodtak. Amikor az államok létrejöttek, különböző városok is létrejöttek, és jellemző volt a túlzsúfoltság.

Ilyen esetben igen gyakori volt a számos járvány különböző típusú megjelenése. Adott esetben nyilván a vízvezeték és a szennyvízelvezetés hiánya okozta ezeket a járványokat, de háborúk és más események is hozzájárultak mindehhez. Kolostorokban betegszobákat, infirmáriumokat, városokban ispotályokat hoztak létre, megalakultak az első karitatív rendek, amelyek segítették a bajba jutott, beteg embereket, ápolták őket és igyekeztek visszaszerezni az egészségüket.

Magyarországon először 1510-ben Salzmann János nagyszebeni orvos alkalmazta a vesztegzárat, amellyel sikerült megvédenie a környéken pusztító pestisjárványtól a kedvenc városát.

Tisztelt Országgyűlés! Néhány évtizede úgy tűnt, hogy a fertőző betegségek okozta sorscsapás elvonulóban van az emberiség feje fölül, főképp a fejlett országokban. Ezt objektív tények támasztották alá, hiszen fejlett ivóvízhálózat kiépítésre került, jó minőségű ivóvíz áll rendelkezésre a fejlett országokban az emberek számára, védőoltások kerültek bevezetésre, amelyek nagyon hatékonynak bizonyultak, antibiotikumokat fedeztek fel az orvosok, a gyógyszerészek, és ezt a mai napig alkalmazzák nagyon-nagyon sok betegséggel szemben.

Ennek ellenére az utóbbi egy-két évtizedben ismét gondot okoznak a fertőző betegségek, a járványok. A világ felgyorsult, és vele együtt a járványok terjedése is felgyorsult.

Csak egy példát hadd mondjak, tisztelt Országgyűlés: 1347-ben, a nagy pestisjárvány időszakában mintegy öt év alatt járta végig a pestisjárvány az európai kontinenst, Európa nagyobb városait. Öt év kellett hozzá, hogy végigmenjen a pestisjárvány.

Ma mit látunk? Azt látjuk, hogy néhány hónap, néhány hét leforgása alatt egy új típusú influenzajárvány, a Covid-19 végigjárja a világot, nemcsak Európát, hanem az egész világot, 181 országban van jelen ez a pusztító vírus. A globalizációnak ez is egy velejárója, erre is figyelnünk kell a jövőben, hogy az ilyen típusú járványok gyorsan kialakulnak. Ezzel szemben mindent meg kell tenni, és akár globális összefogásra is szükség lesz majd az elkövetkezendőkben.

Az a kérdés, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha tudjuk, hogy a történelmi korokban különböző veszélyek lelkesedtek az emberiségre, a népekre, a nemzetekre, akkor mi ma a felelősségünk, a mai tudásunkkal mit tudunk megtenni annak érdekében, hogy a magyar állampolgárok, a magyar társadalom minél nagyobb biztonságban lehessen, és valóban az egészségüket minél jobban és magasabb szinten tudjuk garantálni.

Mit tehet a kormány? Azt látom, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a járványt megállítsa, megfékezze, és hogy minél kevesebb ember fertőződjön meg és minél többen gyógyuljanak meg. Nagyon komoly erőfeszítéseket láthattunk az elmúlt napokban, hetekben, időben születtek döntések, és ez nagyon helyes és támogatandó.

Egyéni képviselőként, akiknek van egyéni körzete, mi mit tehetünk, tisztelt képviselőtársaim?  hiszen a mi felelősségünk is megvan. Azt szoktam mondani az amerikai példát idézve, hogy az Egyesült Államokban büszkék arra, hogy felépítettek egy nagyon nagy és szép Szabadság-szobrot a keleti parton, ma már beszélnek arról Amerikában, hogy szükség lenne a nyugati parton egy felelősségszobrot is felhúzni, hiszen a felelősségünk is megvan.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt tettem Újbudán, amit nagyon sokan szerintem mások is megtettek a maguk körzetében, hogy igen, felvettem a testvérvárosi kapcsolatot egy kínai testvértelepüléssel, rendeltünk 15 ezer maszkot, ezek megérkeztek, elkezdtük kiosztani piacokon, gyógyszertárak, közértek előtt és mindenhol, ahol sok ember fordul meg. Sőt, házhoz is visszük a segítséget, és erről szól, ezért lett ez a címe ennek a felszólalásomnak. A bevásárlásban segítünk, a postai csekkek feladásában segítünk. Ezt a munkát mindennap folytatjuk. Toboroztunk segítőket is, aktivistákat is, akik szintén segítik a munkánkat.

Jó látni az összefogást, köszönet jár érte mindenkinek, aki ilyen időszakban is önzetlenül segíti az embereket, az időseket, és minden módon segítjük a jövőben is.

Nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattak és a mai utolsó hozzászóló lehettem. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget.
Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai