Készült: 2021.06.23.22:52:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 227. felszólalás
Felszólaló Dr. Gurmai Zita (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:16


Felszólalások:  Előző  227  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár úr…  már nincs. Képviselőtársaim! Egyre nagyobb probléma a nőkkel szembeni erőszak terjedése. Ezt csillapítandó több ország is határozott kormányzati intézkedésekkel küzd az erőszak ellen. A magyar kormány is tett lépéseket a bántalmazott nők védelme érdekében, és ez helyes, csak most nem elég. Jó döntés volt a kapcsolati erőszak önálló tényállása, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása, az áldozatsegítő központok számának növelése és a családjogi szakértői munkacsoport felállítása. A koronavírus új helyzetet teremtett a nők elleni erőszak tárgyában is. A fertőzés terjedése sajnos nem az áldozatokat segíti, sőt a járvány a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozza az erőszakot elszenvedőket, megnövekedett ugyanis a családtagok otthoni összezártsága. Ennek következtében világszerte jelentősen emelkedik a kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak a száma.

A folyamatossá váló elzártság során akár a legkisebb feszültségek is alkalmat adhatnak erőszakos esetekre. Ezt erősítette meg nemrég a hazai Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője is. Elmondása szerint kétszeresére nőtt a telefonhívások száma az utóbbi hetekben. Vannak olyan országok, ahol határozottan reagálnak a kialakult helyzetre.

A szomszédos Ausztriában az igazságügyi miniszter tájékoztató kampányt jelentett be a megelőzés és az erőszakos cselekmények következményei kapcsán. A francia kormány 20 ezer éjszakára szóló hotelszobákat tervez bérelni a családon belüli erőszak áldozatai számára. A spanyol kormány alternatív szálláslehetőséget biztosít szállodákban azok számára, akik az erőszak áldozatai, ha a nők menhelyének hálózata már nem rendelkezik saját szobával.

Sajnálatos módon a napokban a járvány és a nők elleni erőszak összefüggésének egy másik aspektusa is világossá vált. Azt már régóta tudjuk, hogy egy bántalmazó kapcsolat legnehezebb időszaka akkor kezdődik, ha a bántalmazott nő kilép a kapcsolatból, kilép ebből a helyzetből. A másik fél erőszakos magatartása gyakran még inkább felerősödik.

Egy személyes ismerősi körömből származó eset mutatja, milyen könnyen kilátástalanná válik az áldozatok helyzete. Hiába lépett ki a nő az életközösségből, mégsem tudott megszabadulni a helyzettől. A férfi lemondott ugyan a közös gyermekről, a gyámhatóság mégis közös felügyeletet rendelt el. A bántalmazó a gyermek felügyeleti jogát kizárólag volt családja terrorizálására használja fel. A zaklatások skálája az életveszélyes fenyegetéstől az ütlegelésen át a fojtogatásig terjed. Hiába készült a verésekről felvétel, a rendőrség csupán most is csak akkor lép és megy ki a házhoz, ha a nő segítséget kér. Bár a jogszabályok lehetőséget adnak a távolságtartási végzés indítványozására, a járvány miatt a bíróságok ítélkezési szünetet tartanak. Az áldozat ezáltal teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

A járvány miatt nemcsak a bíróságok, hanem a gyermekek védelmét ellátó szolgáltatások is alacsonyabb fokon képesek működni. A védőnői jelzőrendszeri szolgálatok jelen helyzetben nyilván kevesebb rálátással rendelkeznek a családok életére. Ez szintén elősegíti a bántalmazások felerősödését. Természetesen megértem, hogy a járvány idején sok szakember kényszerül szüneteltetni munkáját, de a kiszolgáltatott helyzetbe került áldozatok sajnos nem várhatnak. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy a bántalmazók áldozatok ezreinek életét tegyék tönkre ezekben a hetekben.

Az eddigiekre tekintettel kérdezném miniszter asszonyt, hogy milyen intézkedésekkel készítik fel a hatóságokat és a bántalmazott nőket befogadó intézményeket az erőszakos esetek számának emelkedésére. Terveze a minisztérium az ausztriai példához hasonló tájékoztató kampányt a családon belüli erőszak elleni küzdelem kapcsán? Tervezie a kormány, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyeket soron kívül lefolytatja, az ítélkezési szünet ellenére is. Vane lehetőség a távolságtartási végzések kibocsátására az áldozatok védelmében? Hogyan kívánja megvédeni a kormány a bántalmazástól a folyamatosan otthon lévő gyermekeket, akik jelenleg kikerültek a jelzőrendszer látóteréből?

Bizakodó vagyok, hogy a minisztérium ismét foglalkozni fog ezekkel az ügyekkel. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  227  Következő    Ülésnap adatai