Készült: 2021.06.23.22:51:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 20. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Először is a hazugsággal kapcsolatos felvetéseiről: amint arra ön is utalt, a múlt héten szavaztunk itt a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabbításáról, és akkor ön azt mondta, hogy a parlamentarizmus felfüggesztése nem egyeztethető össze a jogállamisággal, Arató képviselő úr egyenesen azt mondta, hogy a kormány parlament nélkül kíván kormányozni, a most távozó Tóth Bertalan képviselő úr (Tóth Bertalan Dömötör Csaba felé int.) pedig arra utalt, hogy a kormány hosszú időre ki akarja iktatni az Országgyűlést a hatalomgyakorlásból  és ezt az értelmezést külföldi szereplők is, ahogy azt szokták, átvették. Úgyhogy az, hogy most ön itt felszólalt, ami egyébként természetes, és az, hogy a többi ellenzéki párt képviselői is felszólaltak, és a mai nap folyamán fel is fognak szólalni, annak bizonyítéka, hogy önök nem mondtak igazat, a parlament a veszélyhelyzetben is folytatja a munkáját. Most nem szeretnék ezen többet rágódni, de ez felhívja a figyelmünket arra, hogy egy rendkívüli veszélyhelyzetben az ellenzéki pártokon is kétszeres a felelősség abban, hogy ne tájékoztassák félre a magyar állampolgárokat, mert ilyenkor annak még súlyosabb következménye lehet. Arra kérem önöket, hogy legalább ilyenkor helyezkedjenek a valóság talapzatára.

Amint egyébként az ön által elmondottakból is következik, a rendkívüli intézkedések a járvány elleni fellépésre vonatkoznak, más előterjesztések a szokásos rendben kerülnek az Országgyűlés napirendjére.

Tisztelt Ház! A ma reggeli állás szerint 744 fertőzött beteget diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy még nem léptünk a tömeges megbetegedések időszakába, azon dolgozunk, hogy ez minél később történjen meg. Ha időt nyerünk, akkor életeket nyerhetünk. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból a termet éppen elhagyó Szabó Timeának: Hova megy?!  Dr. Rétvári Bence Szabó Timeának: Neked szól!) Tisztelt képviselő asszony, ön nem először csinálja azt (Szabó Timea elhagyja a termet.), hogy a saját felszólalását hallgatja meg (Dr. Rétvári Bence: Ez a párbeszéd! Ez a párbeszéd!), ebből is látszik, hogy egyáltalán nem a válasz érdekli, hanem valami más, valószínűleg pártpolitikai megfontolások. De azért elmondom, hogy az életek védelmén túl valóban a gazdasági következményekkel is számolnunk kell, a kormány ezért döntött úgy, hogy egy külön alapot hoz létre a járvány elleni védekezésre, és a terheket közösen kell viselnünk, viselniük kell a multiknak, a bankoknak, a kormánynak, és igen, a politikai pártoknak is, nemcsak az ellenzéki pártoknak, hanem a kormánypártoknak is. És ami már biztos: ebből az alapból lehet majd kifizetni az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos pluszpénzét, amit  hogyha jól idézem fel  pár nappal ezelőtt még önök is nagy hangon követeltek.

Tisztelt Ház és tisztelt PM-es képviselők  mivel a képviselő asszony elhagyta a Házat, ezért önöknek címzem, mert felvetette itt a budapesti kérdéseket, illetve az önkormányzatok kérdését , tudjuk azt, hogy a főváros lehet a megbetegedések egyik gócpontja, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az együttműködés a budapesti városháza és a kormány között. Azért hozom ezt fel, mert történt pár dolog a múlt héten, ami nem segíti a vírus elleni küzdelmet. Egyrészt arról döntött a főpolgármester, hogy ritkítja a járatokat, és ez zsúfoltságot okozott egyes reggeli járatokon, ami nehezíti a távolságtartási szabályok betartását. A döntésből aztán visszatáncolt  reméljük, hogy még időben. Ugyanilyen kulcsfontosságú a parkolás kérdése. A főváros nem támogatta, hogy átmenetileg ingyenes legyen a parkolás, ami megint csak azért fontos, mert így könnyebben lehet betartani a távolságtartási szabályokat, ezért a kormánynak kellett döntést hoznia; ezt a tegnapi napon meg is tette, így a mai naptól az ország területén ingyenes a parkolás. És hogy egy harmadik, Budapestet érintő jelenséget is felhozzak, a hétvégén kiderült, hogy egy fővárosi fenntartású idősotthonból úgy küldtek időseket a kórházba, hogy nem szóltak róla, hogy egy vírusfertőzés által erősen érintett intézményről van szó  ez veszélyezteti az egészségügyi dolgozók biztonságát.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Ha szeretnének tenni a járvány ellen, akkor arra kérem önöket, hogy győzzék meg a pártelnöküket, a főpolgármestert, hogy nagyobb gondossággal járjon el ezekben az ügyekben, közös érdekünk, hogy ő is felvállalja a felelősséget, és hatékony legyen a védekezésben. Ez már nem az a helyzet, amikor elegendő lesz a kormányra mutogatni, vállalják fel a felelősséget! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai