Készült: 2021.06.18.00:50:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 16. felszólalás
Felszólaló Kocsis Máté (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOCSIS MÁTÉ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Köszöntök mindenkit a múlt héten a kormány által kiiktatott és bezárt parlamentben, ahol az ellenzéktől az alábbi, számomra teljesen új tényeket tudtam meg. Kezdjük az önkormányzatokkal! Tisztelt képviselőtársak, veszem magamnak a bátorságot 12 év önkormányzati vezetés után ahhoz, hogy tisztába tegyem az önök fejében, hogy miről is van szó. A kormány 1345 plusz 663 milliárd forintot csoportosított át a járványügyi és a gazdaságvédelmi, gazdaságmegerősítési alapba a saját büdzséjéből. A bankoktól 55 milliárd forint kerül elvonásra, a multiktól 36, az önkormányzatoktól pedig 34, a legkevesebb tétel.

Mit jelent ez a gépjárműadó tekintetében? Budapest VIII. kerületében, de említhetném Szolnokot is vagy bármely más települést, még jobb is a helyzet, mint ahogy miniszter úr mondta, mert például Budapest VIII. kerületében a 25 milliárdos tavalyi költségvetési főösszegnek mindösszesen a 0,7 százaléka volt a gépjárműadó, 184 millió forint. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak, kedves képviselőtársaim, a költségvetésük 99,3 százalékát nem kell befizetniük a szolidaritási alapba. Ők a legkisebb tehervállalók (Taps a kormánypártok soraiban.), ők azok, akiknél minden pénz megmarad. Egyébként pedig ne tessenek úgy beszélni az önkormányzatokról, mintha ott önök lennének többségben, a polgármesterek többsége kormánypárti, akik nem panaszkodnak, hanem végzik a dolgukat.

S még egy gondolat az idő rövidsége miatt: az önök válságkezelése abban különbözik a mienktől  ez most látszik nagyon jól , hogy önök a válság idején elvettek egyhavi nyugdíjat, a mostani kormány pedig egyhavi nyugdíj visszaadásáról döntött. (Taps a kormánypártok soraiban.) Önök a válság idején elvettek egyhavi bért, a mostani kormány pedig pénzt ad a munkahelyek megvédésére. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai