Készült: 2021.06.22.06:03:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 109. felszólalás
Felszólaló Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésre röviden azt tudom válaszolni, hogy részben igen, és a bejelentett intézkedések is részben ebbe az irányba mutatnak, ott, ahol a kormány egyetért azzal, amit képviselő úr elmondott. Ez nincs így minden területen, mert értem én a korábbi időszakra való hivatkozást, de képviselő úr ugyanúgy tudja, vagy szakpolitikai jártasságánál fogva még nálam is jobban tudja, hogy olyan alacsony munkanélküliség és olyan sok munkavállaló Magyarországon soha nem volt, mint 2019-2020-ban. És az a növekedés, amit elértünk, az annak köszönhető, hogy azt világossá tettük, hogy mindenkinek próbálunk segíteni, azt szeretnénk, ha mindenkinek lenne munkája, de a munkáért szeretnénk bért fizetni. Az alapjövedelem egy teljesen rossz ötlet, egy olyan tragikus következményekkel járó felvetés, ami megszüntetné azt a morált, ami abba az irányba terelte az elmúlt években az embereket, hogy ha lehet, akkor dolgozzanak. Tehát itt nem értünk egyet. Abban teljesen egyetértek, hogy ahol munkahelyeket meg lehet őrizni, ott sokkal egyszerűbb megőrizni ezeket a munkahelyeket, mint újakat teremteni. A részleteiben holnap ismertetendő programnak ez része. A bérátvállalás, Kurzarbeit  ezeket a magyar gyakorlat is át fogja venni. Tehát ebben az értelemben egyetértünk a felvetéssel, ahol van esély a munkahelyek megőrzésére, ott ez fontos és szükséges.

Szeretném azonban azt is hozzátenni, hogy vannak szektorok, amelyek gyakorlatilag leálltak. Tehát például a turizmusban teljesen mindegy, hogy ha a kormány nem teljes egészében fizeti ki a bért és járulékot, akkor sokakat ott akkor is el fognak bocsátani. Itt szerintem a cél az, hogy ma van egy három hónapig tartó munkanélküli-ellátás, és ennél hosszabb ideig senki ne kényszerüljön arra, hogy munka nélkül legyen. A kormány ezért azon dolgozik, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb legyen.

Nem látjuk ma, hogy milyen hosszú lesz a válság, nem tudjuk, meddig tart a járványügyi védekezés, ha szükséges további döntéseket meghozni, akkor erre készen állunk, de most csupán azt tudom mondani, a kormány elkötelezett abban, hogy ahol lehet, tartsuk meg a munkahelyeket, ahol pedig megszűnnek munkahelyek, ott ugyanannyit teremtsünk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai