Készült: 2021.05.18.12:49:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2001.11.06.),  136-143. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:38


Felszólalások:   128-135   136-143   144-149      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Csáky András, az MDF képviselője, kérdést kíván feltenni a honvédelmi miniszternek: "Mikor rendeződik a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége elhelyezése?" címmel. A miniszter úr távollétében, ha a képviselő úr elfogadja, az államtitkár úr válaszol.

Megadom a szót.

 

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Június 19-én, a késő éjszakai órákban ez a téma már a Ház előtt szerepelt, Surján képviselőtársam napirend után tette fel önöknek a kérdést, hogy mikor fog rendeződni a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének elhelyezése.

Az előzményeket röviden összefoglalva: '39-ben jutott az ingatlanhoz az érintett szövetség vezetősége, amit a kor szokásának megfelelően a későbbiek folyamán államosítottak, és '94-ben jutottak vissza a saját volt régi ingatlanukba, egy 44 négyzetméteres irodát fenntartva. Itt a tulajdonosváltás miatt a működésük kritikussá vált. Akkor az államtitkár úr megígérte, hogy megtekintik a lehetőségeket, megnézik, hogy milyen lehetőségek vannak. A hozzám eljuttatott iratok alapján azonban a felajánlott megoldások - tekintettel arra, hogy idős, túlnyomó többségében halmozottan mozgássérült személyekről van szó - nem megfelelőek, vagy a városközponttól nagyon messze vannak, vagy katonai objektumban ajánlottak fel lehetőséget, ahol a kívülállók részére a bemenetel problémás, illetve második emeleti objektumot ajánlottak fel.

Kérdezem az államtitkár urat, reménykedhetnek-e az érintettek, akik nagyon sokan vannak, hogy rendeződik az ő ügyük, és valóban megfelelő elhelyezést fognak kapni a tevékenységük folytatásához.

Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps a kormánypártok és az SZDSZ soraiból.)

 

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Homoki János államtitkár úrnak.

 

DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége elhelyezésével kapcsolatban az Országgyűlés 2001. június 19-i ülésén dr. Surján László képviselő úr napirend utáni kérdésére válaszolva ígéretet tettem arra, hogy a szervezet további elhelyezésére a honvédelmi tárca, noha nem feladata, igyekszik megoldást találni, abban segítséget nyújtani.

 

 

(13.50)

 

Az azóta eltelt időszakban a tárca vezetése széleskörűen vizsgálta a megoldás lehetőségét, jó szándékát bizonyítva. A szervezet részére felajánlottuk a látókörünkben lévő, honvédelmi célra nem közvetlenül igénybe vett ingatlanokat, amelyek az alábbiak: Budapest XI. kerület, Rétköz út 41. szám alatti 43 négyzetméteres ingatlan; Budapest IV. kerület, Sárpatak út 10. szám alatti 46 négyzetméteres ingatlan; Budapest IV. kerület, Megyeri út 226. szám alatti 70 négyzetméteres ingatlan, amelyeket a kérelmezők megtekintettek, de nem fogadták el, mert az általuk támasztott igényeknek nem feleltek meg.

Tekintettel arra, hogy a szervezetnek a Semmelweis Egyetem használatában lévő helyiséget záros határidőn belül át kell adnia, átmeneti megoldásként az Ybl Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Főiskolai Karán történő elhelyezést is felkínáltuk, amelyet szintén nem fogadtak el. A szervezet egyetértése esetén ezt az elhelyezési lehetőséget tárcánk továbbra is fenntartja. Tekintettel a honvédelmi tárca és a szövetség között meglévő szakmai kapcsolatra és munkájuk pozitív megítélésére, igyekszünk a lehetőségeinknek megfelelő segítséget továbbra is megadni. A honvédség átalakítása során felszabaduló ingatlanok helyzetének rendezése során figyelembe fogjuk venni a szövetség elhelyezésének lehetőségeit. A szövetséget az e célra felhasználható ingatlanok felszabadulásáról folyamatosan tájékoztatjuk.

Kérem a válaszom elfogadását. (Szórványos taps az FKGP soraiban.)

 

ELNÖK: Viszontválasz illeti a képviselő urat.

 

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Köszönöm a válaszát, államtitkár úr. Azért hadd idézzek a hozzám eljuttatott levélből: "Vezetőink idős hadirokkant emberek, a hazáért áldozták testi épségüket, munkájukat társadalmi munkában, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, bajtársiasságból, szeretetből, megszállottként végzik, a hazánkban mintegy 150 ezer hadigondozott érdekképviseletében."

Az eddig tett intézkedések, illetve próbálkozások bizonyítják, hogy a tárca valóban keresi a megoldást az elhelyezésre. Nem hiszem, hogy olyan nagy probléma lenne egy 40-45 négyzetméteres, mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthető, viszonylag centrális elhelyezkedésű ingatlannak a megtalálása. Megköszönve a válaszát, kérem, hogy záros határidőn belül, hiszen itt a tél, találjanak közösen egy megoldást az elhelyezésre.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

ELNÖK: Egyperces viszontválasz illeti az államtitkár urat.

 

DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőtársam! Mint azt a válaszomban kifejtettem, a tárca továbbra is a megoldást keresi, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő helyiséget találjunk.

Sajnos, nagyon nehéz a helyzet, mert a Bolyai Főiskolán felajánlottunk egy helyiséget, ami magasföldszint, az én információim szerint nem második emelet, hanem magasföldszinti helyiség, amit nem tudtak elfogadni, mert az már nekik magasnak számít, oda már nem tudnak felmenni. Tehát ezért rendkívül nehéz a helyzet. Mai információm szerint az infrastrukturális főosztályunk felajánlott részükre egy alagsori helyiséget, tehát a járdaszint alatti helyiséget, amit, úgy tűnik, elfogadnak, a ma kapott információm alapján, és remélem, hogy a kérdés akkor megoldódik.

Köszönöm a képviselő úr felvetését. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az egyesületnek segítséget nyújtsunk. Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:   128-135   136-143   144-149      Ülésnap adatai