Készült: 2020.10.28.01:05:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (2007.06.18.), 201. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás önkormányzati és területfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA önkormányzati és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány a bizottság által benyújtott módosító indítványt támogatja, ez megegyezik azzal az állásponttal, amit korábban is támogatott a kormány.

Csak szeretném önöket tisztelettel arra emlékeztetni, hogy a kistérségi lehatárolást a kormány először rendeletben szabályozta, de az Alkotmánybíróság felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy ez olyan szabályozási tárgykör, amelyet nem a kormánynak, hanem az Országgyűlésnek kell szabályozni. Ezt követően nyújtottuk be még annak idején melléklet formájában a törvényhez kapcsolt lehatárolási előterjesztést, és ezt megalkotta az Országgyűlés. Ebből következően az volt a szándéka a jogalkotónak, az Alkotmánybíróság erre hívta föl a figyelmünket, hogy ezt egy magasabb szintű jogforrásban, az Országgyűlés döntésével szabályozza. Ebből az is következik, hogy a kormány álláspontját az Országgyűlésnek lehetősége van felülbírálni, és saját kompetenciában a döntést meghozni.

Szeretném önöket arról is tájékoztatni, hogy ebben az ügyben kaptam egy levelet Tóth Imre polgármestertől, a sarkadi kistérség elnökétől, aki leírja ebben a levélben, hogy ő egyébként ezt a parlamenti eljárást törvénysértőnek tartja és a végeredményt is. Ebben az én megítélésem szerint a képviselő úrnak, polgármester úrnak nincsen igaza, mert az eljárás, amelyet az Országgyűlés követett, az törvényes, legfeljebb nem egyezik meg azzal a szándékkal, amelyet a képviselő úr, polgármester úr kifejezett.

Nem is beszéltem volna erről, ha nem lenne még két olyan mondata a levélnek, amit szeretnék itt, az Országgyűlés előtt önökkel is megismertetni. Azt írja Sarkad polgármestere: "Számunkra kedvezőtlen és törvénytelen döntés esetén" - ami, jelzem, csak szerinte törvénytelen - "folyamatos atrocitásnak teszi ki magát feleslegesen az összes Békés megyei parlamenti képviselő és személy szerint ön is. Minden alkalmat, országos rendezvényt szisztematikusan megragadunk ahhoz, hogy törvénytelen eljárásukat pellengérre állítsuk. Minden megyei, települési és országos rendezvényen kellemetlenkedni vagyunk kénytelenek önnel és önökkel szemben."

Tisztelt Országgyűlés! Én azt gondolom, hogy az ilyen típusú fenyegetés nem tesz jót a parlamenti demokráciának. (Moraj a Fidesz soraiban.) Szeretném ezúton is elmondani a sarkadi polgármesternek és valamennyiüknek, hogy sem engem, sem a szocialista képviselőket, sem a kormányt sem fenyegetni, sem zsarolni nem lehet, nem célszerű. (Taps az MSZP soraiban.) Függetlenül attól, hogy az Országgyűlés az elkövetkezendő szavazásnál milyen döntésre jut, a kormánynak egyetlen törvényes lehetősége van, hogy az Országgyűlés döntését végrehajtsa. Ezt fogjuk tenni legjobb tudásunk szerint.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai