Készült: 2021.05.15.12:50:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2011.11.23.), 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Sós Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Úr! Azt ön sem vitatta, ha jól figyeltem, hogy a rendszerből, a szakképzés rendszeréből jelentős pénzkivonásra kerül sor. Ugye, ezt nem vitatta? (Dr. Czomba Sándor: Mint az önök idejében, így van.) Most, ebben az időszakban. (Dr. Czomba Sándor: Az önök idejében is.) Csak azért, hogy a költségvetésből idézzek: a Munkaerő-piaci Alapban foglalkoztatási és képzési támogatásra ebben az esztendőben még 40 milliárd áll rendelkezésre, jövő esztendőben 27 milliárd. Ugye, a 40-től kevesebb a 27? A szakképzési és felnőttképzési támogatásoknál ebben az esztendőben 33 milliárd, jövőre 23. Ugye, kevesebb a 23? Körülbelül tízzel.

És akkor még legyen itt egy másik példa, ami önöktől származik, hogy a szakképzési rendszerből a törvény által - és nem csupán a demográfia miatt, hanem az összevonások miatt, az elbocsátások miatt, a feladatszűkítés miatt - a pénz 20 százalékát kivonják. A pedagógusok 26 százalékát elbocsátják. Ugye, ezt nem lehet vitatni?

És akkor még itt legyen az, hogy a cégek. Kérem szépen, ne mondjuk már azt a cégnek, hogy most hurrá, boldog lehet, hogy ő most a szakképzési hozzájárulásból nem adhatja közvetlenül oda a pénzt, akinek ő akarja! Ezzel önök nem igazán hiszem, hogy ösztönzik, meg azzal sem, hogy a saját dolgozóit nem képezheti. Amiről ön beszél, azok a nagy cégek, mondjuk, az a három autógyártó cég, autóalkatrészt gyártó cég. De kérem, mi van az iparossal, mi van azokkal, akik kis- és középvállalkozók?

Gyakorlatilag itt azért vetettük föl - szinkronban a fideszes képviselőtársakkal -, hogy legyen átmeneti intézkedés, például itt a tanműhelyeknek nagyon nagy szerepe van, mert szeretnénk mi is, de a duális képzésben most még nincs meg az a feltétel, mint amit önök szeretnének és mi is szeretnénk.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai