Készült: 2021.05.13.04:43:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2011.11.23.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Sós Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Képviselő Úr! Én azt gondolom, nagyon fontos, hogy ön ezt szóba hozta, mert így alkalmunk nyílik erről beszélni.

A gyakorlati képzésben, azt gondolom, alapvető egyetértés van, ugyanakkor a vitánk ott van, hogy a törvénytervezet alapvetésével van probléma - főleg az LMP-s képviselőtársak szóltak erről -, hogy gyakorlatilag abból indul ki ez az előterjesztés, ami a munkaadók érdeke. A munkavállalók érdeke itt másodlagosan jelentkezik, illetve a leendő munkavállalók érdeke, a tanulók érdeke, a szülő érdeke, és visszaélnek az ő kiszolgáltatott helyzetével. Pedig ahhoz, hogy egy társadalmi mobilitás legyen, elengedhetetlen... - ugye, mondták régen a szüleink, kedves fiam, lányom, kenyeret adok a kezedbe, ez egy végzettséget, egy szakmát jelentett, ami alapján boldogulhatott az életben. Most viszont, én úgy érzem, hogy a közvetlen foglalkozás a kritikus helyzetben lévő fiatalokkal, ez elveszik ilyen mamut rendszerekben. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a hagyományos frontális osztálymunka helyett személyre szabott pedagógiai munka legyen. Ez kis csoportot igényel.

Ahhoz, hogy a szakiskolában olyan pedagógusok legyenek, azt meg kellene becsülni, oda a legjobb szakembereket kellene küldeni, a legmegbecsültebb embereket, hogy segítsük az ő munkájukat. Aki tanított ott, tudja - én tanítottam szakiskolában, tudom -, hogy rendkívül nehéz ott megtalálni a sikerélményt, azért nagyon keményen meg kell dolgozni.

Én úgy gondolom, hogy ezen kellene nekünk közösen gondolkodnunk, ezt én egy rendkívül fontos feladatnak tartom. És nem tudom elfogadni, hogy önök a problémás gyerekekről lemondanak a 16 éves tankötelezettségi korhatár bevezetésével.
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai