Készült: 2021.05.15.19:19:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2011.11.23.), 248. felszólalás
Felszólaló Hegedűs Lorántné (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  248  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Én a köznevelési törvény kapcsán egy kérdést szeretnék önhöz intézni, amely a köznevelési törvény egészét érinti, összefüggésben a helyi önkormányzatokról szóló törvénnyel.

Mint tudjuk, a helyi önkormányzatokról szóló törvény a Ház előtt van, már vitatjuk azt is, és ez nem tekinti az önkormányzatok feladatának a közoktatást. Mint tudjuk, ez úgy történne, hogy a pedagógusbéreket minden alkalommal az állam vállalja, és az átvett intézmények fenntartását is természetesen az állam fogja vállalni. Ugyanakkor a nagyobb önkormányzatoknak lehetőségük lesz arra, hogy "visszabéreljék" ezeket az intézményeket. Abban az esetben, ha a visszabérlés megtörténik, akkor a fenntartását már az önkormányzatnak kell vállalnia, míg a pedagógusbéreket továbbra is az állam állja. Nagyon kisarkítva a dolgot, üzleti szempontból az államnak az érné meg, hogy minél több önkormányzat visszabérelje a saját intézményét. Ezért nem érthető igazán, hogy miért történik az intézmények ide-oda tétele.

A mi gondolkodásunk és az önök gondolkodása között valószínűleg ott van a különbség, hogy a tulajdonjog kapcsán nem azonos módon gondolkodunk. Félő, a kormányzat úgy gondolja, hogy mindezek az intézmények az önkormányzat tulajdonából is ki lesznek véve, és úgymond csak az eredeti tulajdonát bérelheti vissza az önkormányzat. Nagyon kérem államtitkár asszonyt, hogy erre a kérdésre adjon tisztázó jellegű választ, mert akárhol tesszük fel ezt a kérdést - akár bizottsági ülésen, akár valamilyen konferencián -, érdemi választ soha nem tudnak adni arra a kérdésre, hogy marad-e a tulajdonjog az önkormányzatoknál vagy sem. Ez az egyik.

A másik pedig egy rövid kérdés. Államtitkár asszony nyilván tisztában van azzal, hogy a T/5001. számú iromány az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról sok ponton a jelenleg hatályos 1993. évi LXXIX. törvényt módosítja, és a törvényjavaslat benyújtója meglepően felgyorsítja a közoktatási intézmények átadásának folyamatát az egyházak számára, de számtalan más ponton is módosítja a közoktatási törvényt. Üdvözöljük ezt a javaslatot, csak egy kicsit furcsának tartjuk, hogy ezt miért nem lehet egyszerre, egy időben tárgyalni a köznevelési törvénnyel, mert nem tudjuk szétválasztani, különválasztani ezt a két problémakört. Köszönöm szépen és kérem, hogy válaszoljon a kérdésemre. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  248  Következő    Ülésnap adatai