Készült: 2021.05.18.06:07:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2011.11.23.), 198. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Babák képviselőtársam esélyekről, esélyegyenlőségről beszél. Hát sajnos azt kell mondjam, hogy beszélni már tud róla, de a cselekedetek nem ezt igazolják vissza a kormányoldalról. (Osztolykán Ágnes tapsol.) Egyszerűen azért, mert ha belegondol az elmúlt másfél év történetébe a családbarát kormány intézkedései kapcsán, akkor mondjuk, a gyermekek kedvezményei hol, mely családokban jelennek meg - hát a gazdagokban igen, a szegényebb családokban, a nem tehetős családokban pedig nem.

No szóval, azt szeretném mondani, hogy sokan mondják, kettészakított ez az ország régóta. Ebben a másfél évben még inkább megerősödött ez a folyamat, és ehhez hozzájárul mindaz, amit önök csinálnak, akár a tankötelezettség 18 évről 16 évre történő leszállításával együtt is, hiszen ez azért az esélyek elvesztését jelenti vagy hordozza magában. Szociális összefüggései is vannak ennek a történetnek, és nagyon egyszerű olyan pozícióból beszélni erről a történetről, aki nem látja vagy nem éli meg ezeket a helyzeteket.

Tudja, mondok egy személyes példát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselőként, ahol az ország 33 leghátrányosabb kistérségéből 10 van - érti, ugye? 33-ból 10! Ez nyilván azt jelenti, hogy ezekben a kistérségekben az élet nem oly egyszerű. Nem oly egyszerű, és hogyha itt nincsenek pozitív diszkriminációk, ha itt nincsenek életesélybeli lehetőségek, akkor nyilvánvaló, hogy a kilábalás, az onnan való kilépés esélyei is a nullával egyenértékűek. Szóval, önök ezeket a folyamatokat erősítik, és nem segítik. Ez nem cigánykérdés vagy romakérdés, nem. Ez a mélyszegénységben, a nyomor szintjén élő emberek számára nyújtandó vagy nyújtható dolgok kérdése.

Hát ezen kellene elgondolkodni, és akár a köznevelés tekintetében is - vagy a szakképzés vonatkozásában, amit az előbb tárgyaltunk - ezekben kellene illeszkednie a lépéseknek.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai