Készült: 2020.07.08.13:41:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2009.10.13.), 172. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Elsősorban a LEADER miatt kértem még szót lezárásképpen. Sajnálom, hogy Csontos képviselőtársam nincs bent, ő konkrétumot kért. Gondolom, hogy a Berettyóújfaluban megalakult LEADER-közösség alakulásának a körülményeit pontosan ismeri, s ha azt végiggondolja, akkor érti, hogy miért van az, hogy egyfajta bizalmatlanság lengi körül. Nem érdekünk, hogy ez a bizalmatlanság megmaradjon, pontosan ezért kell ezeket a dolgokat tisztázni, rendbe rakni.

A másik dolog: reméljük, hogy a monitoring nem marad el, és nemcsak a körülmények tisztázása miatt, hanem azt is meg kell mérni, hogy a befektetett pénz mennyit hozott, mennyit segített, mi az, ami előrevisz. Azt gondolom, hogy egyetlen magyar állampolgár, egyetlen képviselő sem azért vállal munkát, feladatot, hogy esetlegesen egy adott térség hátrányos helyzetét még erősítse, hanem azért dolgozunk, hogy boldoguljanak. Tehát a másik oldalon azt kell feltételezni, hogy akik itt ülnek, azért vitatkoznak, hogy jobbá tegyük, hogy előrébb vigyük a dolgokat.

Amit Herbály képviselőtársam mondott: igen, új szövetségre van szükség, új együttműködésekre van szükség, új földtörvényre van szükség, méghozzá olyanra, ami 2002-ben megváltozott; a helyben lakó gazda hátra került. Uraim, szeretném idézni pontosan a földtörvény vonatkozó passzusát, ami arról szólt, hogy kik szerezhetik meg a föld tulajdonjogát, és kik szerezhetik meg a használati jogát. Egy nem magyar állampolgár befektető bizony hamarabb szerez használati jogot egy településen, mert megfelelő tőkével rendelkezik, mint egy ott élő gazda. Ezt délelőtt is elmondtam a vezérszónoki felszólalásomban.

Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai