Készült: 2020.07.07.04:05:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 114. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:16


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma, amikor a költségvetés vitájára kerül sor, ma, amikor a jövő esztendő ügyeivel foglalkozunk, valahogy úgy érzem, hogy mindenki elfeledkezett egy dologról. Itt tulajdonképpen nem egy esztendei költségvetésről kellene beszélni, hanem arról, hogy az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében biztosított 1300 milliárd forint összeg felhasználásáról már egyébként a Parlament falain kívül döntöttek. Tehát én azt gondolom, hogy akkor, amikor a felszólalásom megteszem, mindig utalni fogok rá, hogy bizony itt egy egészen más folyamatsorozat zajlott le, és tulajdonképpen létrejött egy olyan torzó - a mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről beszélek -, amelyiket egyetlen esztendő költségvetésével nem lehet semmilyen módon helyrehozni, rendezni. Ezt azért bocsátottam előre, mert a kollégám, Font Sándor elnök úr már jelezte, hogy a nemzeti támogatások, valamint a 2010. évre szóló európai uniós támogatások terén milyen általános kommunikációs zavar keletkezett.

Még egyszer csak hivatkozni szeretnék rá és aláhúzni, hogy mindenki egyformán értse: arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, arról próbálják a vidékkel, a gazdákkal szembefordítani a közvélemény többségét, hogy az agrárgazdaság túlzottan támogatott, hogy milyen hatalmas összegeket kap, sőt lassan már úgy tűnik, mintha többet kapna, mint tavaly. Egy dolgot elfelejtenek, az agrárgazdaság szereplői egy hatalmas versenyben vannak az európai uniós képviselőtársainkkal, az európai uniós gazdákkal. Egy teljesen nyitott piac van, mi pedig csak egy részét kapjuk meg annak a jövedelemkiegészítő támogatásnak, amit ők már évek óta megkaptak, sőt ők szervezetten vesznek részt a piacon, megfelelő költségvetési forrásokkal rendelkeznek, és időben kapják meg a támogatást. Ehhez képest nekünk úgy kell versenyezni, hogy megpróbálják velünk elhitetni, hogy mi jelentős támogatásokat kapunk, úgy kell versenyezni, hogy megpróbálják velünk elhitetni, hogy a komoly uniós források felhasználása a mi érdekünkben történik.

Engedjék meg, egyetlenegy számot hadd mondjak, ajánlom államtitkár úr szíves figyelmébe: a nettó mezőgazdasági fejlesztési források összege 2002 és 2008 között az egyéni és családi gazdaságok esetében 125 milliárd forint volt, a nagyüzemek, a nagy gazdasági társaságok esetében 676 milliárd forint volt. Mit jelent ez? Azt jelentette, hogy a költségvetés eszközeivel létrejött egy olyan struktúra, amit utána megpróbálnak kozmetikázni egy-egy esztendő költségvetésével.

Közelítve a problémát, szeretném jelezni, hogy az egyes ágazatok esetében, jelesül a növénytermesztési, állattenyésztési ágazat esetében a kormány arra hivatkozik, hogy igyekszik az egyensúlyt megteremteni.

(14.20)

Nos, ez az egyensúly olyan módon változott már, és olyan mélyre süllyedt az állattenyésztők helyzete, hogy ma már a 100 százalékon belül a 36 százalékot nem éri el az állattenyésztés részaránya. Ugyanakkor, ha megnézzük a költségvetésben: honnan vonnak el pénzt, hölgyeim és uraim? Természetesen az állattenyésztéstől. Az állattenyésztő szervezetek támogatását jelentős mértékben csökkentik, versenytársaink viszont pontosan ilyen módon, az ilyen eszközök felhasználásával tudnak bennünket legyőzni.

Van egy másik terület, amiről úgy gondolom, megint nem lehet hallgatni. Azt mondják, hogy - tejválság van - segítik a tejtermelő gazdákat, segítik az állattenyésztő gazdákat. Az "Igyál tejet" programra 50 százalékkal kevesebb a támogatás összege, mint az előző esztendőben volt. Miért lényeges ez? Azért, mert üzenet. Azért, mert ez igazolja és mutatja a költségvetés kétarcúságát: egyik oldalon mutatom, hogy jelentős támogatásokat adok, a másik oldalon pedig jelentős mértékben vonom el a támogatásokat.

De ha már itt tartunk, itt van az iskolagyümölcs-program. Most megjelenik 250 millió forint a soron, hogy ennyivel támogatjuk elsősorban az almatermelőket. Igen, csak arról nem beszélünk, hogy az elmúlt esztendőben lett volna lehetőség, csak éppenséggel nem indították be a programot, és most azt mondják, hogy ez 250 millió forint növekedés. Nem növekedés, mert tavaly a bázist nem teremtették meg, ez pedig egy csepp a tengerben, mert ezzel kezelni a problémákat nem lehet.

A költségvetés áttanulmányozását követően az a meggyőződésünk, hogy a 2010. évi költségvetés jelentősen csökkent az előző évhez képest, és a célirányos felhasználás nem a gazdák, gazdálkodók érdekeinek megfelelően történik.

Engedjék meg, hogy csak egyetlen szempontot hadd hozzak ide önök elé. Számunkra az, hogy konkrétan támogatásként mekkora összeg jelenik meg, jelentős szempont, de nem elegendő. Ugyanis a másik szempont, amit vizsgálni kellene a költségvetés kapcsán, hogy a rendelkezésre álló forrásokat milyen célra használjuk fel. Vajon valóban a gazdaság szereplői számára egyformán elérhetővé tesszük, vajon valóban arra használjuk-e fel ezeket az összegeket, hogy az ő versenyképességük javuljon, hogy ha egy ágazat megkap egy jelentősebb forrást, például ha a gyümölcstermelők komoly gondban vannak, akkor az almatermelők a 10 ezer hektárból csak egy bizonyos részt tudjanak felújítani, azon korszerű ültetvényt létrehozni. Nos, erre, hölgyeim és uraim, nincs pénz, tisztelt képviselőtársaim, hanem egy dologra van: az integrált irányítási és ellenőrzési rendszerre. Arra van 3 milliárd forint, hogy áttérjenek egy olyan támogatási rendszerre, ami csak veszteségeket okoz, legalábbis az ágazat szereplőinek többsége számára.

Nos, ezért ezt a költségvetést nem tudjuk támogatni, sem elfogadni. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)




Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai