Készült: 2020.07.05.23:00:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap (2009.09.15.), 14. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ősz a betakarítás és az új élet kezdetére is lehetőséget ad, de ahhoz, hogy valóban örülhetünk-e a termésnek, hogy valóban van-e esélyünk az új élet indítására, legalábbis jó szívvel, el kell készítenünk egy látleletet. Mi ezt megtettük.

Meg kell néznünk, hogy milyen is ma a magyar vidék, milyen is ma a magyar gazdák, a mezőgazdaságból élők helyzete, állapota. Vonatkozik ez családokra, vállalkozásokra, nagyüzemekre egyaránt. Azt kell mondjuk, hogy 2009 egy hihetetlenül nehéz esztendő volt, a fagy-, az aszály-, a jég- és viharkárok nagyon nagy gondot okoztak. Volt-e lehetőség a károk enyhítésére? Azt kell mondjuk, hogy majd egyfajta terv készül, de érdemi kárenyhítés, érdemi, a túlélést, az új élet kezdetét biztosító - elsősorban az őszi vetésekre gondolok - intézkedésekre nincs remény, legalábbis a termelők többsége számára.

Meg kell néznünk, hogy milyen a termés. Ha a kalászos gabonát nézzük, azt látjuk, hogy a termés mennyisége 25 százalékkal kevesebb, az ár viszont csak az előző évhez viszonyítva 30 százalékkal kevesebb, ugyanakkor a költségek jelentős mértékben megnőttek. Ha a napraforgót nézzük: a termés közel szinten van, az ár a felét sem éri el. Ha a kukorica várható termését nézzük: nagyon nehéz időszaknak nézünk elébe, hisz az aszály miatt közel másfél-két hónapos eltéréssel keltek ki a kukoricák, nagyon nagy a veszteség, és megnőnek a költségek, azonban azt tapasztaljuk, hogy az áraknál ma már olyan összegeket mondanak azok, akik raktárakkal rendelkeznek, hogy a termelők azon gondolkodnak: lesznek olyan táblák, amiket egyáltalán be sem takarítanak.

Ha a zöldség- és gyümölcságazatot nézzük, azt látjuk, hogy egy borzalmasan nehéz helyzet alakult ki. Először is nézzük az almaágazatot! Azt gondolom, az előző években már eleget beszéltünk az ágazat helyzetéről. Ennek ellenére ez az az időszak, amely véglegesen lezárja az almaügyet, és nagyon sok termelő úgy dönt, hogy kivágja az ültetvényeket. És miért? Mert mára odajutottunk, hogy az önköltség harmadát kapják meg azok, akik még ennek ellenére is vállalják, hogy betakarítják a termést. Az elmúlt esztendőben 150 ezer tonna alma került betárcsázásra a gyümölcsöskertekben, ebben az esztendőben várhatóan közel 200 ezer tonna marad a fákon vagy kerül betárcsázásra. Ugyanez vonatkozott az egyéb gyümölcsökre, a meggyre és a szilvára is. A szőlőágazat hihetetlenül nehéz gondokkal küzd, egyáltalán nincs ár. Ha a szüret és a beszállítás költségeit nézzük, akkor a 35-40 forintos árak többletértéket szinte már nem jelentenek a gazdának, a munkája értéke teljes mértékben elveszett.

Miért fontos erről beszélni? Azért, tisztelt Országgyűlés, mert ezek az emberek kényszertermelők. Ezek az emberek ültetvényeket létesítettek, ezek az emberek állattartó telepet létesítettek, ezek az emberek gépeket, eszközöket vásároltak, és ebből akartak megélni. Most ott tartunk, hogy nincs piacvédelem, nincs működő piac, nincs működő tőke, nincs hitelhez jutási lehetőség, az őszi vetések pedig a határ egy részén elmaradnak, mert nincs hozzá forrás. S most kerül a költségvetésnél elvonásra több mint 33 milliárd forint nemzeti kiegészítés. Egy dologra viszont van forrás, arra, hogy egy ilyen nehéz helyzetben lévő ágazat esetében - csak hogy nagyobb legyen a baj, még tetézzük azt - most akarnak átállni egy új támogatási rendszerre, ami a költségvetési soron több mint 3 milliárd forint többletköltséget jelent. Azt gondoljuk, hogy ezt az összeget fordítsák a gazdák helyzetének javítására.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai