Készült: 2019.10.15.14:50:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

191. ülésnap (2016.11.28.), 305. felszólalás
Felszólaló Dr. Kerényi János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KERÉNYI JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Ne feledkezzünk meg arról, hogy 2010-ben egy eldöntött pályázati rendszert örököltünk meg, tehát gyakorlatilag ki voltak jelölve azok az utak, amerre lehetett az uniós támogatásokkal haladni, megvoltak az operatív programok, a kifizetőhelyek, és ezen rendkívül nehéz lett volna abban az időben változtatni.

Én emlékem még a 2003-2004-es időszakra, amikor az úgynevezett bezzegországok, tehát Írország, Portugália, Spanyolország, amelyek legjobban hasznosították az uniós pályázati pénzeket, voltak a példaképek előttünk, és utána ezeket az országokat azért elég keményen megsuhintotta a válság, tehát a mai napig alig tudtak ebből a helyzetből kilábalni.

Józsa István úrnak az egyik megjegyzésére szeretnék reagálni. Talán hogyha 2008-2009 tájékán felgyorsították volna az uniós támogatások kifizetését, abban az esetben talán jóval kevésbé érintett volna bennünket a gazdasági válság.

Két megjegyzést szeretnék tenni, ami a vita során nem kellő hangsúllyal hangzott el. Az egyik megjegyzés a bürokráciacsökkentésre vonatkozik. 2011 környékén kíváncsiságból végigültem egy uniós pályázattal kapcsolatos utóellenőrzést, amelyet három ellenőr tíz órán keresztül végzett. A pályázott összeg 10 millió forint volt, a bruttó összeg pedig 40 millió forint, ez azt jelentette, hogy 25 százalékos intenzitású volt a pályázat. A három ellenőr gyakorlatilag a szőrszálat négyfelé vágta.

Természetesen van az éremnek másik oldala is: abban az időben az volt az elsődleges feladat, hogy minél több pályázat bemenjen, és sajnos ezzel sok vállalkozás visszaélt az adott időszakban, tehát utána fantomizálódtak, eltűntek ezek a vállalkozások; gondolom, hogy ezzel kapcsolatban rengeteg olyan lezáratlan ügy van még, aminek a végére illik járni. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne már a pályázati elbírálás folyamán monitoringozni a vállalkozásokat, hogy egyáltalán képesek‑e arra, hogy az adott uniós pályázati pénzt felvegyék, felhasználják, tehát képesek‑e a beruházást megvalósítani.

A másik megjegyzés a kivitelezésekre és a magyar vállalkozások közbeszerzésekben fővállalkozóként való szereplésére vonatkozik. Szinte lehetetlen volt az elmúlt időszakban egy magyar vállalkozásnak nyerni, mivel jóval felkészültebbek voltak a külföldi vállalkozások, mint a magyar vállalkozások. Természetesen abban az esetben is, ha egy külföldi nagyvállalkozás megnyerte a közbeszerzést, a kivitelezést már helyi vállalkozások végezték el, természetesen minimális haszonnal vagy éppen veszteséggel. Bízom benne, hogy ez is változik, és külön öröm, hogy egyre több magyar vállalkozás fővállalkozóként nyer el nagyprojekteket.

A fejlesztési politikában hétéves ciklusban gondolkodunk. Fontos, hogy a kormány évente kétszer ad számot az uniós források előrehaladásáról, s örvendetes, hogy a kormány negyedéves jelentést tesz, illetve vitanapot tart a források felhasználásáról. Természetesen ezzel a kormány növeli az átláthatóságot.

(21.30)

A legutóbbi politikai vitanap 2016. május 2-án volt. Kérdezném a tisztelt államtitkár urat, hogy mik az előző vitanap óta eltelt időszak eredményei.

Úgy gondolom, hogy az uniós pályázati pénzek felhasználása minden parlamentben ülő politikai erőnek létfontosságú, tehát közös érdek, hogy ez a második kétéves ciklus mindannyiunk számára sikeres legyen. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai