Készült: 2020.09.20.20:20:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

181. ülésnap (2000.12.11.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja a Házszabálytól való eltérést, ahogyan azt nem támogattuk a múlt héten sem.

Ebben a tekintetben is teljesen következetes az SZDSZ álláspontja. Amióta a tisztelt kormánypárti többség a Házszabállyal élesen ellentétben, jogellenesen áttért a hetenkénti ülésezésről a háromhetenkénti ülésezésre, egyetlen olyan Házszabálytól való eltérést sem támogatunk, amely nem valamilyen fontos nemzetközi vagy honvédelmi érdek miatt lenne szükséges. Úgy gondoljuk, itt nincs másról szó, csak figyelemelterelésről, valódi átverésről, cinkos politikai manőverről a kormánypártok részéről, annak érdekében, hogy a kínos helyzetbe került Torgyán József képviselő urat valamilyen módon megpróbálják megvédeni.

Répássy Róbert képviselő úr az imént azt mondta, engedjük, hogy betekinthessenek a választópolgárok a vagyonnyilatkozatokba. Képviselő Úr! Ha nem ismerné a törvényt, szeretném önt tájékoztatni arról, hogy ennek semmi akadálya, az országgyűlési képviselők saját vagyonnyilatkozatukat minden további nélkül nyilvánosságra hozhatják, ahogy ezt sokan tettük is. Ebben semmi nem akadályozza meg Torgyán József képviselő urat sem, mint ahogy mást sem.

Nem ez a kérdés, itt az a kérdés, hogy hazudott-e egy képviselő vagy sem, valódi adatok szerepelnek-e a vagyonnyilatkozatában vagy sem.

Teljesen komolytalan az az indítvány, amelyet önök előterjesztettek, mert ha komolyan gondolták volna a szándékukat, akkor egy kétharmados törvénnyel kapcsolatban, amely minden esetben hatpárti egyeztetést igényel, most is igényelték volna, indítványozták volna, amit mi egyébként szívesen támogattunk volna és támogatunk a közeljövőben is, ezt azonban most semmilyen körülmények között sem.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai