Készült: 2020.09.19.02:27:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

181. ülésnap (2000.12.11.), 140. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Egy ideje már itt a személyiségi jogok körül folyik a vita. Csak szeretnék visszatérni az eredeti kiindulópontra, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba ismételten. Miért is ülünk most itt? Miért is folyik ennek a törvénynek a módosítása? Azért, mert egy hírbe, kellemetlen helyzetbe keveredett országgyűlési képviselő a törvényi lehetőségek ellenére nem hajlandó nyilvánosságra hozni a saját vagyonnyilatkozatát. Azok a példák, amelyeket önök mondanak, körülbelül olyanok, mintha azt mondanánk, hogy azért, mert egyvalakit áruházi lopáson rajtakaptak, az áruházban az összes vevőt meg kellene motozni. Erről szó nincsen! Ennek a törvénynek ez nem lehet rendeltetése.

Csak szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy a jelenleg hatályos törvénnyel ezen a téren sincsen alapvetően semmilyen probléma. Akivel kapcsolatban fölmerül az, hogy a vagyoni helyzetében indokolatlan változások történtek, az a saját védelme érdekében fogja a vagyonnyilatkozatát, és nyilvánosságra hozza, ahogy ezt egyébként tettük jó egynéhányan. Magam is odaadtam a sajtó képviselőinek a megyei napilapnál, a megyei naplap egy hét végi összeállításban lehozta a közölt vagyonnyilatkozatok tartalmi lényegét. Senki nem félt attól, hogy meghamisítják. Egy eredeti, egyébként hitelesített másolatot megtartottam magamnak, egy fénymásolatot átadtam a sajtónak, senkinek eszébe nem jutott az, hogy abban nem azok az adatok szerepelnek, amelyek a valóságos tényekben, hiszen azokat bármikor össze lehet vetni. Álságos és hamis az az állítás, hogy meghamisítanák az újságírók ezeket az adatokat. Esze ágában sincs senkinek!

Csak bizony azt a kellemetlen helyzetet valahogyan el kell tussolni, azért ülünk most itt késő este, hogy ennek az eltussolásában a kormánypárti képviselőknek segédkezet adjunk. Nos, ebben nem vagyunk partnerek. A jelenleg hatályos jogszabály minden további nélkül a személyiségi jogok védelmét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és a nyilvánosságot is megoldja.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai