Készült: 2020.09.24.05:02:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

181. ülésnap (2000.12.11.), 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Én is majd később szeretném az érdemi véleményemet elmondani az egyes javaslatokról, itt most csak arra szeretnék reagálni, amit az imént Répássy Róbert képviselő úr mondott.

Ha nagyon jóhiszeműen tételezem fel, akkor is azt kell mondanom, hogy ön téved; alapvetően téved. Az alkotmányügyi bizottság álláspontjával ellentétesen, azaz miután az alkotmányügyi bizottság azt állapította meg ezekről az általam és Hack Péter képviselőtársam által előterjesztett javaslatokról, hogy nem házszabályszerűek - az önök nyilatkozata és a szakértők véleménye alapján foglalt állást az alkotmányügyi bizottság -, ezeket sem kikérni nem lehet, sem szavazásra nem lehet feltenni, sem egyebeket nem lehet tenni. Tulajdonképpen mostantól kezdve az Országgyűlés úgy tekinti, mintha ezek a javaslatok nem léteznének, tehát érdemben semmilyen tekintetben nem fog vele foglalkozni. Én azt hittem, hogy ez a Házszabályból mindenki számára világos és egyértelmű - többünk számára igen.

Ezzel kapcsolatban még annyit szeretnék hozzátenni, részben ismételve az előttem szóló Bauer Tamás képviselő urat, hogy önöket általában az esetek igen-igen kis százalékában szokta zavarni az egyébként, hogy az előterjesztés adott pontja vagy egy módosító javaslat házszabályszerű-e vagy sem. Számtalan példát lehet az elmúlt két évből felhozni, hogy önöket kizárólag politikai érdekek motiválják ilyen esetben. Ha önök úgy tartják fontosnak, hogy egy adott módosító indítványról tárgyaljon a Ház, vagy adott bizottság szavazzon róla, akkor az ügyrendi bizottság segítségével olyan csodálatos érveléseket szoktunk hallgatni, hogy jogászként időnként szégyellem magam, hogy abban a bizottságban kell ülnöm, és végig kell egyáltalán hallgatnom, és olyan szavazásban kelljen részt vennem, amely egyébként, úgy gondolom, jogászok számára, jobb érzésű jogászok számára inkább megszégyenítő és megalázó, mint hogy kellemetlen.

Tehát úgy gondolom, hogy önök ezzel igazából nem szoktak foglalkozni. Most önöknek az a kényelmesebb, ha erre azt mondják, hogy nem. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai