Készült: 2020.09.28.05:26:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2000.12.06.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr, Ezek után igyekszem nagyon óvatosan fogalmazni. Említette több kormánypárti képviselőtársam, így többek között Salamon képviselő úr, de nem bántani akarom őt, csak egyszerűen utalni arra, hogy felszólalt; komolyra fordítva a szót, említette, hogy miért vesszük rossz néven azt, hogy önök az ellenzék felhívására felismerték, hogy az a rendelkezés, az a bizonyos 4. § (3) bekezdése hibás, és önök hajlandóak ezt visszavonni, most mégis megkérdőjelezzük a jóhiszeműségüket.

 

 

 

(10.40)

 

Azért, képviselő úr, mert ettől a probléma, az a probléma, aminek a kapcsán ez az egész botrány kirobbant, nem oldódik meg. Abban az esetben, ha Torgyán József képviselő úr nyilvánosságra hozná a most meglévő, a páncélszekrényben lévő vagyonnyilatkozatát, önök pedig azt mondanák itt, a plenáris ülésen - és ez a lényegesebb, erre térjünk vissza -, hogy visszavonják a törvényjavaslatukat, üljön le a hat párt, és ennek a törvényjavaslatnak az alapján állapítsunk meg egy olyan szöveget, amely mindenki számára elfogadható, állítom önnek, hogy ebből viszonylag hamar törvény születhetne. Csak önök ezt még véletlenül sem hajlandóak soha megtenni ebben a ciklusban, figyelmen kívül hagyva azt, amit mi megtettünk 1996-ban is, '97-ben is, amikor visszavontuk a törvényjavaslatot például ebben a tárgyban, és igenis nem egy ellenzéki módosító javaslat bekerült a végleges törvényszövegbe.

Ha a mostani hatályos, mondjuk úgy, a (3) bekezdés nélküli javaslat lépne hatályba, abban az esetben az történne, hogy egy hónapon belül mindenki letenne egy vagyonnyilatkozatot, és azt a vagyonnyilatkozatot hozná nyilvánosságra az érintett, megvádolt képviselő úr is, és sikerülne elérnie azt, hogy az, amely most benn van, amely alapján valóban meg lehetne állapítani, milyen a vagyoni helyzete és abban milyen változás következett be, feledésbe merülne. Ez az önök egyik célja, ami így, még e nélkül a bekezdés nélkül is nyilvánvalóvá válik.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai