Készült: 2020.09.19.02:26:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2000.12.06.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Már nincs a teremben Zsikla Győző képviselő úr, aki a Kisgazdapárt előadója volt, és azt sugallta az Országgyűlésnek és a közvéleménynek, hogy azért nem érdemes nyilvánosságra hozni ezeket a vagyonnyilatkozatokat, mert azok fénymásolatába bármikor be lehet javítani és meg lehet azokat hamisítani. Nem tudom, hogy ő felvette-e a vagyonnyilatkozatát - gondolom, hogy többen vagyunk itt olyanok, akik ezt már megtettük, sőt nyilvánosságra is hoztuk a vagyonnyilatkozatunkat -, az tudhatja egészen pontosan, hogy ebben az esetben egy meglehetősen precíz, szigorú és kötött eljárást követ a bizottság apparátusa, mert kizárólag a képviselő jelenlétében bontják fel a borítékot, a boríték felbontását követően a képviselő szignójával zárják azt vissza, és ezt megelőzően készül egy fénymásolat, amelyet a bizottság tagja hitelesít, és ezután adja át a képviselőnek. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen eljárás keretében ennél megnyugtatóbb módon a hitelességet nem lehet biztosítani, s nyilván ha valaki komolyan gondolja, hogy nyilvánosságra hozza a vagyonnyilatkozatát, azzal kapcsolatban igazából érdemben fel sem merül, hogy itt meghamisításról szó lehet. Ez csak egy nagyon gyenge kifogás.

Salamon László képviselő úr azt mondta, hogy miért haragszunk azért, mert ez a - mondjuk így - hibás rendelkezés bekerült ebbe a javaslatba... (Dr. Salamon László: Azért, hogy kijavítjuk!), és hogy kijavítja a kormánypárti többség. Természetesen nem erről van szó, hogy ez lenne a probléma. Itt a szándékról van szó, a szándékról, amely világosan mutatja, hogy mi volt ennek a javaslatnak a valódi célja. Ennek a javaslatnak a valódi célja az volt, hogy megmentsék azt a képviselőtársukat, aki ebbe a hírbe keveredett. Ez a része a törvényjavaslatnak kizárólag erről szól, semmi másról. Csak miután, hogy úgy mondjam, önök lebuktak ebben az ügyben, az után tették meg a módosítást.

Egyébként azzal, hogy ezt indítványozzák a tisztelt kormánypárti képviselők, hogy vegyük ki, természetesen egyetértünk. (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) Ettől még sokkal jobb nem lesz a javaslat, de valamivel már javul, viszont egyértelműen rámutat a szándékra.

 
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai