Készült: 2020.09.19.21:37:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2004.02.16.), 203. felszólalás
Felszólaló Dr. Kökény Mihály (MSZP)
Beosztás egészségügyi, szociális és családügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Már sokat tett a Ház a dohányzás visszaszorítása érdekében, de talán nem eleget. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága még mindig a legmagasabb a világon, és hatodik helyen állunk az elszívott cigaretta mennyisége tekintetében. A határozati javaslat indokolása is tartalmazza azt a szomorú tényt, hogy a keretegyezmény, a nagy világegyezmény tárgyalásának megkezdése és annak lezárása között több mint egy magyarországnyi, 13 millió ember halt meg a dohányzás eredményeként kialakult valamely betegségben.

Az államok nemzetközi együttműködésében éppen a dohányzás elterjedésének és súlyos egészségkárosító hatásainak a kívánatosnál lényegesen szerényebb mértékű csökkenésére tekintettel újra és újra napirendre kerül ez a kérdés, és egyre határozottabb, úgy is fogalmazhatok, szigorúbb megállapodások születnek. Ilyen az önök előtt fekvő megállapodás is, amelyet az országok egy éve fogadtak el az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére.

Szeretném elmondani, hogy ez a keretegyezmény szervesen kapcsolódik az önök által támogatott tízéves népegészségügyi programhoz, és élvezi az Európai Unió támogatását. Úgy gondolom, hogy az önök előtt lévő szövegtervezet megegyezik az ország érdekeivel és törekvéseivel.

 

(18.30)

 

Ez a keretegyezmény előreláthatóan öt év múlva lesz teljes egészében kötelező ránk nézve. Tehát vannak az intézkedésekkel kapcsolatban lehetőségek a felkészülésre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Erre tekintettel kérem önöket, hogy az Országgyűlési határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai