Készült: 2021.03.03.06:22:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2017.10.24.), 52. felszólalás
Felszólaló Pócs János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Október 17-én az Alkotmánybíróság határozatban mondta ki, hogy a „Földet a gazdáknak!” program, valamint az abból származó bevételek felhasználására vonatkozó rendelkezések nem ütköznek Magyarország Alaptörvényébe.

Igen, a döntés azzal a programmal kapcsolatos, amely 30 ezer gazdálkodót juttatott földtulajdonhoz. 30 ezer földműves kapott segítséget ahhoz, hogy stabilizálja, megerősítse a gazdaságát, egy olyan időszakban, amikor a közös agrárpolitika jövője bizonytalanná válik; amikor az EU magországai azon tanakodnak, hogy a mezőgazdasági támogatások pénzeiből is kezelhetnék a migrációs válságot.

Kulcsfontosságú a mezőgazdaságból élők megerősítése és támogatása. És igen, ilyen eszközökkel és a gazdálkodók földhöz juttatásával is. Nos, ezt a programot támadta meg az ellenzék az Alkotmánybíróság előtt, nem először. Az Alkotmánybíróság azonban ‑ mint ahogy most is ‑ mindig megerősítette a „Földet a gazdáknak!” program jogszerűségét és hasznosságát.

Nehéz megmondani, hogy az ellenzék miért próbálja lejáratni, és miért támadja ezt a programot, amely a magyar gazdák érdekeit szolgálja. Az első támadást még a Jobbik vezette. A párt végső soron a külföldiek földvásárlását támogatta az akkori akciójával. Most az LMP általi kezdeményezés elérte; úgy tűnik, a program megsemmisítésére törekedett. Vajon az ellenzéknek jobban tetszett a balliberális földpolitika, amikor elárulták a nemzeti érdeket, a magyar földet külföldiek, spekulánsok, nagybirtokosok kezére juttatták?

Az Alkotmánybíróság alapos vizsgálata során megállapította, hogy a „Földet a gazdáknak!” program bevételeinek felhasználása nem ütközik az Alaptörvénybe, és felszólította az Országgyűlést, hogy egészítse ki a Nemzeti Földalapról szóló törvényt a szóban lévő bevételekkel. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Kérdezem az államtitkár urat: a kormány megítélése szerint mit akar elérni az ellenzék kezdeményezése? Milyen jelentősége van az alkotmánybírósági határozatnak? Kész-e a kormány a Nemzeti Földalapról szóló törvény kiegészítésére? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban. ‑ Dr. Józsa István: Kérdezd meg az államtitkár urat!)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai