Készült: 2021.03.07.06:23:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 84. felszólalás
Felszólaló Pócs János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 13:26


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÓCS JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai nap tanulsága a költségvetés tárgyalása kapcsán, hogy mit jelent kiállni Magyarországért, mit jelent kiállni a költségvetésért. Mert lássuk be, hogy itt a parlamentben az ellenzéki képviselők, Brüsszelben a brüsszeli támadók támadásai a költségvetésünkkel párhuzamban állnak. Adódik a kérdés, a színfalak mögött mi is az igazság. Miért támadják a képviselők a költségvetést, és miért támadják Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnököt? Mert önök is tudják, Brüsszelben is tudják, a magyar miniszterelnök legnagyobb erénye a hitelesség; a hitelesség a költségvetés kapcsán, hogy többet adtunk, minden téren többet adtunk, mint amennyit bárki remélt volna.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor önök ma azt fogalmazzák meg, hogy kampányköltségvetés, akkor önök is elismerik, hogy sokkal többet adunk, mint amit hittünk, mint amit reméltünk. Tesszük ezt azért, mert a magyar gazdaság stabil lábakon áll. A kormány megmutatta, milyen az IMF nélküli élet, mit jelent a munkahelyteremtés, a gazdaságpolitika, a béremelés, az adócsökkentés, mit jelent a devizamentő csomag, mit jelent a migránskérdés, a megélhetés, a biztonság. Ezek mind arról szólnak, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány többet adott, és többet fog adni a következő évben, mint amit reméltünk. Ezért támadják önök Orbán Viktor miniszterelnököt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor emlékezzünk: nem támadták Gyurcsány Ferencet, amikor elvett egyhavi fizetést, amikor elvett egyhavi nyugdíjat, amikor bevezette a vizitdíjat, a gyógyszerfelírási díjat, amikor lefeküdt az IMF-nek, amikor eladósította a családokat. Akkor Brüsszel és a jelenlegi ellenzéki pártok azt mondták, hogy ez igen, ez egy reform-miniszterelnök. Brüsszelben elismerték az ő munkáját, és szurkoltak neki.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az emlékezés legyen tanulság mindannyiunk számára, hogy ami rossz a magyar embereknek, az jó a magyar ellenzéknek és jó Brüsszelnek. Ami jó a magyar embereknek, az rossz a magyar ellenzéknek és rossz Brüsszelnek. Erről szól a mai költségvetési vita is. Emlékezzünk vissza, képviselőtársaim, bankadó, multi­adó, közüzemi díjak, rezsicsökkentés, adó- és áfa­csök­kentések, béremelések folyamata ‑ ezek az Orbán-kormány döntései, ezek ezermilliárdokat hagytak ott az emberek zsebében.

Tisztelt Képviselőtársaim! Miről szól a 2018-as költségvetés, néhány alappillérét kiemelve. 2010 óta visszafizettük az IMF-től és az Európai Uniótól felvett kölcsönt. Folyamatosan csökkentjük az államadósság mértékét. A 2018-as költségvetésben 4,3 százalékos gazdasági növekedés fog megvalósulni, 2,4 százalékos a hiány, 3 százalékos infláció mellett többek között a nyugdíjak értéke is emelkedni fog. Folytatódik a minimálbér-emelés, az idei 15 százalék után 2018-ban további 8 százalékkal nő a minimálbér. A szakmunkás-minimálbér az idei 25 százalék után 2018-ban újabb 12 százalékkal emelkedik. Így 2010-hez képest az megduplázódik.

2018-ban folytatódnak a béremelési programok a közszférában. Az egészségügyre 180 milliárd forinttal több jut, mint az előző évben. A mentősök béremelésére 2016 és 2019 között összesen 60 százalékkal több jut, 39,7 milliárd áll erre rendelkezésre. 81 milliárd forinttal többet fordítunk az oktatásra. A 2018-as költségvetésben is megfelelő pénzügyi hátteret biztosítunk a határvédelemre. 2017-hez képest 25 százalékkal, 100 milliárd forinttal több forrás, összesen 514 milliárd forint jut a közbiztonságra. Szinte valamennyi rendvédelmi szerv többletforrásra számíthat a jövő évben az ideihez képest. A rendőrség 22 milliárd forint, a Bevándorlási és Menekültügyi Hi­vatal 727 milliárd forint, a katasztrófavédelem mint­egy 4 milliárd forint, a Terrorelhárítási Központ 339 milliárd forint, a tömeges bevándorlás miatt 50 milliárd forinttal többet tervez a BM. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezekre önök azt mondják, hogy kampányköltségvetés. Mi pedig azt mondjuk, hogy az em­berek jobb megélhetéséről, az emberek jobb és még nagyobb biztonságáról szól a következő évi költségvetés.

Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés garancia arra, hogy folytatódnak az adócsökkentési programok. Jelentősen csökken a kisvállalati adó, az egészségügyi hozzájárulás mértéke. Az internet áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken jövőre. Folytatódik az áfacsökkentés, a sertés, a tej áfáját követően a hal áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. És fájdalmas volt tegnap itt, a tisztelt Házban végighallgatni, amikor az ellenzéki képviselők kicsúfolták, hogy mit jelent az éttermi szolgáltatások áfacsök­ken­tése. (Gőgös Zoltán: Semmit.) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Gőgös képviselő Úr! A semmitől, tudja, sokkal többet jelent, mert itt egy gazdasági program van letéve. Minden ember zsebében több marad. És talán nem bűn az, ha a családok megengedhetik maguknak, hogy elmehetnek étterembe. (Gőgös Zoltán: Nem engedhetik meg, ez a baj.) És amikor elmennek a családok az étterembe, akkor kevesebb áfát fognak fizetni. És tudja, akik az étteremben dolgoznak, akik mosogatnak, akik főznek, azoknak több marad a zsebében. Erre önök, igen, erre önök most elmondták, ez önöknek semmit nem jelent.

2017-hez viszonyítva 40 milliárd forinttal több fog jutni az útfelújításokra. Ezekre is azt mondják önök, hogy mindez semmi? A „Modern városok” prog­ram fejlesztésére pedig 150 milliárd forint jut. A jö­vő évi illetményemeléssel együtt 167 ezer forint jut a pedagógusoknak, 40 százalékkal fog emelkedni az illetményemeléssel együtt a fizetésük. A rendvédelemben 58 ezer embert érint az életpályamodell, amelynek eredményeképpen 45 százalékkal emelkednek a fizetések. A honvédelemben 18 ezer embert érintő 40 százalékos béremelésről beszélünk. Az ál­la­mi tisztviselői életpályamodell esetében 30 százalékkal emelkednek a bérek, az egészségügyben végrehajtott béremelések pedig 95 ezer embert érintenek.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetés a foglalkoztatás, a családtámogatás, a biztonság költségvetése lesz mindannyiunk számára.

(16.10)

Ismétlem: csökken a termékek áfája, csökkennek az adók, folyamatosan nőnek a bérek. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jövő évi költségvetéssel mindenki jól fog járni. Ez nem jó önöknek, ellenzéki képviselőknek, és ez nem jó Brüsszelnek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor arról beszélünk, hogy vajon Brüsszel miért szeretné meghatározni a magyarországi adórendszert, miért szeretne belefolyni az adóba, önök folyamatosan a külföldi munkavállalókról beszélnek, ugyanakkor nem ismerik el, hogy a külföldi munkaadók folyamatosan Magyarországra jönnek. Ha hagynánk, hogy ebbe Brüsszel belefolyjon, akkor például a tánya, a társasági nyereségadó 19 százalékról nem csökkenhetett volna Magyarországon 9 százalékra, ami Németországban 15 százalék. Ha önökre lenne bízva, és ha Brüsszelre hallgatnánk, akkor ezek a cégek visszamennének Németországba, ott fejlesztenék a német gazdaságot. Többek között erről is szól a brüsszeli támadás.

Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés vitája és a brüsszeli támadás arról szól, hogy önök konkurenciának tekintik Magyarországot, konkurenciának tekintik a kormányprogramot. Annak tekinti Brüsszel is, mert nem vagyunk rászorulva az IMF-re, nem vagyunk rászorulva a bankárokra, nem vagyunk rászorulva a hitelekre, ezért is kell félni a magyaroktól, másrészt meg azért is félnek, mert attól tartanak, hogy minden más ország is elkezdi követni a magyar példát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor arról beszélünk, hogy meg kell védeni a költségvetést, meg kell védeni Magyarországot, meg kell védeni a közös sikereinket, akkor önöktől kell megvédeni. Meg kell védeni a magyar költségvetést attól, amit önök óriásplakáton hirdetnek, amikor az ellenzék óriásplakáton hirdeti, hogy visszavesszük, aztán mindenki vegye magára, hogy vajon mit vesznek vissza. Az IMF-hiteleket? A családi adókedvezményt? A fizetésemelést? Az adócsökkentést? Vagy az áfacsökkentést? Gondolom, a meghitelezett kampányt valamiből vissza kell venni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennyi kitekintés után kérem, engedjék meg, hogy rátérjek, hogy a mezőgazdaságban mit jelentenek azok a számok, amelyek fontosak az ágazatban dolgozók számára. A korábbi évekhez hasonlóan stabil a nemzeti támogatások rendszere. Egyes sorokon jelentősen emelkednek a hazai forrásból finanszírozott támogatások forrásösszegei. Az állattenyésztési feladatok támogatására 1,3 milliárd forint jut. A sertésstratégiára kitűzött célokra 1,1 milliárd forint jut. Az állattenyésztés, a zöldség-, a gyümölcstermesztés, valamint a vetőmag-előállítás kiemelt támogatására a kormányhatározatnak megfelelően közel 80 milliárd forint áll rendelkezésre. A program keretén belül a nemzeti támogatásokra 26 milliárd forint jut, ám emelkedik az állatjóléti támogatások összege. Kiemelt figyelem jut az egészségügyi intézkedések támogatására. 105 millió forinttal emelkedik a nemzeti méhészeti program hozzáférhető támogatásainak összege. Mindezek mellett a tanyafejlesztési programot is folytatjuk 1,2 milliárdos összeggel. Meg kell említeni, hogy emelt összeggel folytatódik az „Igyál tejet!” program, az iskolagyümölcs-program, így összesen közel 7 milliárd forintot fordítunk több mint 550 ezer gyermek ellátására. Több támogatási sornál is az EU által engedélyezett maximumig növeltük a gazdálkodók számára adható támogatási keretösszeget.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, elég nyilvánvaló, a kormánynak továbbra is kiemelt célja, hogy növekedjen az agrárágazat szereplőinek, azon belül is különösen a nagy hozzáadott értéket képviselő, vidéki foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazat jövedelemtermelő versenyképessége és ezáltal javuljon a vidék népességmegtartó ereje.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy hozzászólásomat a magam részéről egy bibliai idézettel zárjam! Tekintettel arra, hogy a vitában folyamatos az olykor demagóg megközelítés, hogy miért fontos, miért pont erre, mennyivel fontosabb volna másra a költségvetési forrásokat fordítani, kérem, engedjék meg, hogy véleményem szerint a pontosan idevágó János evangéliumából idézzek korabeli szóhasználattal! „Mária azért elővévén egy font igazi, drága nárdusból való kenetet, megkené Jézus lábait, megtörlé annak lábait a saját hajával; a ház pedig megtelék a kenet illatával. / Monda azért egy az ő tanítványai közül, Iskáriótes Júdás, Simonnak a fia, a ki őt elárula vala: / Miért nem adták el ezt a kenetet háromszáz dénáron, és miért nem adták a szegényeknek? / Ezt pedig nem azért mondá, mert valaha neki a szegényekkel volna gondja, hanem mivelhogy tolvaj vala, és nála vala az erszény, és amit abba tesznek vala, azt ő elcsené. / Monda ezért Jézus: Hagyj békét néki; az én temetésem idejére tartogatta ő ezt. / Mert szegények mindenkor vannak veletek, én pedig nem mindenkor vagyok veletek.”

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen idézet jegyében szeretnék tisztelettel és főhajtással tartozni mindenkinek, aki a magyar gazdaság részéről hozzájárult ahhoz a stabil költségvetéshez, amelynek köszönhetően meggyőződésem szerint minden ember jobban fog járni a következő évben. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai