Készült: 2019.11.18.10:07:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap (2018.12.11.), 8-12. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:44


Felszólalások:  Előző  8 - 12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Az említett törvényjavaslat ügyében már minden elhangzott a részünkről, ami a lényeg. De szeretném önnek is megismételni: a cél az, hogy Magyarországon mindenki, aki akar és tud, az dolgozhasson, és ez meg is érje. A probléma az, hogy vannak bürokratikus akadályok, és szeretnénk elérni azt, hogy aki szeretne többet dolgozni, önként szeretne többet dolgozni azért, hogy többet kereshessen, az megtehesse ezt. (Zaj az ellenzéki oldalon.  Szabó Timea: Senki nem szeretne többet dolgozni! Fizessetek több alapbért!) Ezért támogatja a kormány, hogy a dolgozók önként vállalt munkavégzésre kapjanak lehetőséget. (Szabó Timea: Három év múlva kapják meg érte a pénzt!) De ehhez mindig szükséges a dolgozó beleegyezése. Én akkor is meg fogom önöknek adni a tiszteletet, amikor önök nemcsak nekem, hanem egyetlen választónknak sem adják meg ugyanezt.

(Dr. Varga László elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

S még egy dolog megütötte a fülemet, tisztelt professzor úr, az, hogy gyakorlatilag feudális országként festette le Magyarországot. És önök hétről hétre ezt teszik. Hétről hétre szónokolnak az ország állapotáról, és ha valaki ebből indulna ki, az önök indulatos felszólalásaiból, akkor azt gondolhatná, hogy Magyarország egy folyamatosan pusztuló hely, benne csak vér, verejték és keserv van. (Szabó Timea: Ez így is van.)

Engedje meg, hogy kilenc olyan tényt idehozzak, amelyek alapjaiban cáfolják az Armageddon-szerű leírásukat; például azt, hogy a polgári kormányzás idején több mint 700 ezer új munkahely jött létre. Ön erről soha nem beszél. Ezzel már nálunk a harmadik legkisebb a munkanélküliség az Unióban. Ez önmagában is csökkenti, tisztelt képviselő úr, a kiszolgáltatottságot. A KSH adatai alapján a szegénységnek kitettek száma 2012 óta 800 ezerrel csökkent. Közben jobban megéri dolgozni, mert a bérek, a nettó bérek, a reálbérek növekedtek 2010 óta (Moraj az ellenzéki oldalon.  Kunhalmi Ágnes: Nem igaz! Csalók vagytok!), a szakmunkás-minimálbér pedig megduplázódott. És ha a tárgyalások sikerre vezetnek, akkor a minimálbérek ezután is növekedni fognak, önöknek pedig egy érdemi javaslatuk sincs.

De nemcsak megőriztük a nyugdíjak értékét, hanem 10 százalékkal növeltük is. Az idősek idén nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt is kaptak. (Bangóné Borbély Ildikó: A választás előtt!)

S ami a fiatal korosztályokat illeti: kétszer annyit költünk családtámogatásra, mint 2010-ben, és hiába támadják önök, tovább fogjuk bővíteni a programot.

(8.20)

Januárban éppen a kétgyermekesek adókedvezménye bővül. Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet Magyarországon (Bangóné Borbély Ildikó: Fizetést adjatok!  Szabó Timea: Béreket emeljetek!), több mint 600 ezren ingyenes étkezést. Önök ilyen intézkedésekre, tisztelt Bangóné képviselő asszony, még csak nem is gondoltak. Ezt csak azért mondom külön, mert önök az MSZP-hez csatlakoztak. (Szabó Timea: Nyolcvankétezer forint a minimálbér! Te mennyiből élsz?) Ha az oktatás és az egészségügy kérdése fontos önöknek, mert gyakran hivatkoznak erre: oktatásra 606 milliárddal, egészségügyre pedig 505 milliárddal költünk többet (Kunhalmi Ágnes: Ez sem igaz!  Szabó Timea: Ez nem igaz…!) az önök kormányzásához képest.

És önök ezt elhallgatják, de szeretném itt is rögzíteni a jegyzőkönyvben, hogy a kormány pár napja jelentette be, hogy 72 százalékos (Szabó Timea: Egészségügyi fejlesztés csak uniós pénzből volt!) béremelési programot folytat (Kunhalmi Ágnes: Ezt Orbán Viktor cáfolta a Kossuth Rádióban!  Szabó Timea: Cáfolta!) az egészségügyi szakdolgozóknak, 72 százalék. (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) Mindennek… Én bírom, tisztelt elnök úr. (Kunhalmi Ágnes: Azt látom!)

ELNÖK: Nyugi! Én is bírom. Javaslom, hogy mindenki bírja. Most az államtitkár úr beszél, önök meg reflektálnak. Parancsoljon!

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Nem irigylem önt sem ezzel a párttal. Mindennek, tisztelt képviselő hölgyek és urak…

ELNÖK: Állj, állj, állj! Nem bíráljuk az elnököt, bárhova tartozik! (Kunhalmi Ágnes: Mi meg a te pártodat nem irigyeljük miattad!) Egy pillanat! Tisztelt Képviselőtársak! Bármilyen furcsa, most én beszélek. Tisztelettel kérem az államtitkár urat, hogy mivel itt az Országgyűlés alelnökeként vezetem az ülést, semmilyen módon ne minősítsen. Mondja el a reflexióját, én meg végzem a munkámat. Tegye ön is! Parancsoljon! (Szabó Timea tapsol.)

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Így fogok tenni, köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Mindezeknek az intézkedéseknek egy erősödő gazdaság ad hátteret. (Tállai András az elnöki pulpitus felé: …nem szégyelled magad?) Az utolsó negyedéves számok szerint 5,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, és ez nem kevés. Szeretnénk, ha több lenne, de mégsem kevés. Szóval, sok minden ez, csak nem egy pusztuló ország (Bangóné Borbély Ildikó: Számotokra nem, az biztos!), és legfőképpen nem egy feudális ország, ahogy ön sértegeti a mi hazánkat; sokkal inkább egy olyan hely, ahol meg kell küzdeni mindennap a jobb életért, de amely kis lépésekkel, de azért mégiscsak a jó irányba halad. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.) Sajnáljuk, hogy önök ehhez csak ilyen hasonló kiabálásokat tudnak hozzátenni, meg azt, hogy megemelik a hangerőt itt az Országgyűlésben, és sorozatosan balhéznak. Ez minden, amit önök ehhez hozzá tudnak tenni (Szabó Timea: Nem! Tévedsz!), ez most a baloldal, a baloldali pártok csúcsteljesítménye. (Kunhalmi Ágnes: Ti meg az összes médiumot felvásároltátok!  Dr. Fónagy János: Háp, háp, háp!)

Tisztelt Képviselő Úr! Az önök kiállásából, a hitelességből sokat elvesz, hogy ahhoz az MSZP-hez csatlakoztak, egyetlenegy EP-mandátum reményéért, amely egyszer már gajra vágta ezt az országot; még egyszer ezt nem szeretnénk végignézni. Munkájához sok sikert kívánunk! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szabó Timea: Az EP-mandátum gajra vágta az országot? Önök vágják gajra az országot!  Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8 - 12  Következő    Ülésnap adatai