Készült: 2021.01.26.09:48:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2005.04.05.), 187. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Karakas Képviselő Úr! Én tényleg őszintén mondom, én természetesen a 400 milliárdnak sem lennék ellene. Csak nagyon röviden: ha az EU-támogatások nőnek - márpedig nőnek, de azt ne felejtsük el, hogy 25 százalékról indult a területalapú támogatás, és az idén is csak 30 százalék -, ez nem jelenti azt, hogy a nemzeti forrásoknak, a nemzeti támogatásoknak automatikusan ki kell vonulniuk a mezőgazdaság finanszírozásából. Hiszen mondom, ez az EU-támogatás így is még csak töredéke a korábban csatlakozott országok, az EU 15-ök támogatásának. Én azt mondom, hogy almát az almával és körtét a körtével hasonlítsunk össze, tehát az EU-támogatásokat az EU-támogatásokkal, a nemzeti forrásokat pedig a nemzeti forrásokkal.

Én nem azt mondom, lehet, hogy nem a 2003-as év a legkitűnőbb bázis, én csak azért próbáltam a 2003-as évet, mert tényleg, az utóbbi években ez a legnagyobb összeg. De a 2005-ös sem elfogadható, mert ez a 140 milliárd forint viszont a legalacsonyabb. Mondom még egyszer, itt volt az idei példa: pont az állattenyésztési támogatásokra nem jutott forrás, és ez indukálta elsősorban a demonstrációt. S ha az állattenyésztés bajban van, márpedig bajban van, akkor nemsokára a gabonatermesztők is még súlyosabb bajba fognak kerülni, mint amilyen bajban most vannak.

Ezért mondom azt, hogy én hajlandó vagyok kompromisszumra, keressük meg azt a megoldást, ami egy nagyobb bázist tud biztosítani reálértéktartás szintjén - na de ez nem a 2005-ös év lesz!

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai