Készült: 2020.04.10.01:46:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

321. ülésnap (2013.11.05.), 18. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót a mai napon, hogy ismét beszámolhassak tisztelt képviselőtársaimnak a keletinyitás-stratégia jelenlegi állásáról.

Magyarország egy nyitott gazdasággal rendelkezik, éppen ezért a gazdaság teljesítményének sikere nagyban múlik az exportteljesítményünk sikerén is. Éppen ezért nem helyes, hogyha ebben a helyzetben egy kiszolgáltatottságot eredményező, egyoldalú exportszerkezet jön létre. Ma a magyar kivitel háromnegyede, annál egy kicsit még több is, az Európai Unióba irányul. Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy ha az Európai Unió vagy az eurózóna maga kihívásokkal küszködik, akkor a magyar exportteljesítményt is komoly megpróbáltatások elé állítják.

Ezért aztán az a stratégiai célunk, hogy ötéves időtávon belül, vagyis legkésőbb 2018-ra a teljes magyar export egyharmada Európán kívülre irányuljon. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy a világ leggyorsabban növekedő piacaival rendelkező régiókkal a lehető legerősebb stratégiai kapcsolatot építsük fel, és azt folyamatosan tovább erősítsük. Ennek érdekében tettünk lépéseket az elmúlt hónapokban is, amelyekről kérem, engedjék meg, hogy tájékoztassam önöket.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kínai magyar kapcsolatokban jelentős előrelépéseket regisztrálhattunk. A Huawei úgy döntött, hogy az európai exportját elosztó logisztikai központot Magyarországon hozza létre; a beruházás bejelentésre került. A ZTE mobiltelefon-gyártó céggel megállapodtunk abban, hogy a vállalat az európai mobiltelefon-javító központját hazánkban hozza létre. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásra került. A Lenovo nevű számítógépgyártó cég szintén bejelentette kapacitásainak bővítését, míg a világ egyik legjelentősebb telekommunikációs beszállító vállalata, a Comlink egy egymillió eurós beruházásról döntött Magyarországon.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel tudjuk, hogy a hosszú távú és kiszámítható gazdasági együttműködés legjobb alapja az emberek közötti jó kapcsolat, ezért a kulturális kapcsolatok fejlesztésére is különös hangsúlyt helyezünk. Ennélfogva örvendetes, hogy a jövő héten harmadik európai uniós tagországként meg tudjuk nyitni önálló kulturális intézetünket Pekingben, és a közelmúltban megkezdte működését a harmadik Konfuciusz Intézet is Magyarországon, ezúttal a Miskolci Egyetemen. És mivel a jelenlétünket is folyamatosan kell építenünk stratégiai partnereinkkel, ezért a jövő héten megnyitjuk hongkongi főkonzulátusunkat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban hivatalos látogatást tett Indiában, ahol számos megállapodást kötöttünk a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében. Az a döntés született, hogy duplájára emeljük a kutatás-fejlesztési projektek finanszírozására szolgáló közös alapot. Létrehozunk egy közös alapot a kis- és közepes vállalkozások együttműködésének támogatására; végre létrejön a közvetlen légi összeköttetés Magyarország és India, közelebbről Budapest és Mumbai között; illetőleg stratégiai együttműködési megállapodást kötöttünk a S. G. Electric nevű indiai céggel; és emellett a jelenlétünk továbbépítése érdekében megnyitottuk főkonzulátusunkat az ország gazdasági-kereskedelmi központjának számító Mumbaiban.

Korea vonatkozásában a Nemzeti Külgazdasági Hivatal három beruházási projektet kezel, amelyek összértéke 400 millió euró, és amelyek megvalósulása több mint 300 új munkahelyet jelentett Magyarországon. Ráadásul ugyebár a Hankook is a közelmúltban jelentette be új, nagy magyarországi fejlesztését, amellyel a jelenlegi gyára mellett 950 új munkahelyet fog létrehozni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Közben megkezdtük jelenlétünk újraépítését a világ azon régióiban is, amelyek szintén rendkívül gyorsan fejlődnek. Az elmúlt héten újranyitott nagykövetségünk Nigéria fővárosában, Abujában. Ez az ország a világ ötödik legnagyobb LNG-exportőre. Amikor energiadiverzifikációról beszélünk, akkor semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk a nigériaiaknak azon célkitűzését, hogy az elkövetkezendő öt esztendőben meg fogják ötszörözni cseppfolyósítottgáz-kivitelüket.

Emellett pedig, tisztelt hölgyeim és uraim, a kormány döntött arról, hogy Chilében újranyitjuk a nagykövetségünket, és még a november hónap folyamán mindent elkövetünk annak érdekében, hogy végre létrejöjjön a gazdasági együttműködési megállapodásunk Uruguayjal és Argentínával.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai