Készült: 2020.05.25.20:15:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

156. ülésnap (2016.05.24.), 164. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Azt kell mondjam, várható volt, hogy egy ilyen szemléletű hozzászólás elhangzik. Tulajdonképpen fel is idézhetnénk, hogy a „merjünk kicsik lenni” hozzászólást hallottuk. Igazából, ha képviselő úr végiggondolja, hogy mit is mondott, és néhány évvel ezelőtt vagy egy évszázaddal ezelőtt az elődeink is így döntöttek volna, akkor itt most nem lenne se Országház, se Kossuth tér, se a várost nem építették volna újjá, mondjuk, az előző század fordulóján.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy Barcelona egy jó példa. Mert képviselő úrnak igaza van, hogy ha mondjuk, az olimpia közvetlen hasznát vesszük, hogy abban az évben mennyit hozott, és azt összevetjük a kiadásokkal, akkor ki fog jönni az a szám, amit ön mondott. De igazából Velence után ma Barcelona az a város a világon, ahol lakosságszámra vetítve az idegenforgalom a legeslegnagyobb. És ha olvasott ezzel kapcsolatos elemzéseket, gyakorlatilag mindenki azt mondja, hogy ez teljesen egyértelműen az olimpiának köszönhető. És az olimpia következménye, hogy azokat a beruházásokat Barcelonában, amit meg kellett tenni és az elkövetkező 20-30-40 évben megtettek volna, azt összehozták és újjáépítették a várost, és a világ egyik csodája lett. Még egyszer mondom, Velence után a legnagyobb az egy főre jutó idegenforgalom. Ezzel a lehetőséggel éltek.

Tehát nem arról van szó, hogy az a 400 milliárd forint, ami közvetlenül beérkezik az olimpiára, egyensúlyban lesz a kiadásokkal. De ha hozzászámoljuk azt, hogy mondjuk, az elkövetkező 10-15 évben, ahogy a tanulmány hozzászámolta, hogy milyen bevételt tud generálni ez Budapestnek, az azt jelenti, hogy ez bizony nagyon nagy mértékben megéri és nagyon jó üzlet lehet.

Kétségkívül képviselőtársamnak abban igaza van, hogy vannak olyan olimpiák, ahol nem foglalkoztak az utóhasznosítással ‑ lásd Peking. Van, ahol nem foglalkoztak a költségekkel ‑ lásd Athén, Rio de Janeiro. De azt gondolom, hogy Budapest egy felívelő szakaszban van. Nézze meg, hogy épül a város! Azt hiszem, hogy ehhez egy olimpiarendezés, ha ezt megfontoltan és bölcsen csináljuk, akkor nagyon nagy mértékben hozzá tud járulni.
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai