Készült: 2020.06.07.03:43:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2016.04.26.), 127. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:24


Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Már elég régóta folyik a vita, úgyhogy megpróbálhatunk egy kis számvetést készíteni, hogy igazából kinek mi a javaslata. Gyurcsány Ferenc a hozzászólásában egyébként ismét a fizetős egészségügy mellett tette le a voksát, gyakorlatilag világos, egyértelmű beszéd, ebben látja a megoldást.

A szocialisták álláspontja egy kicsit nehezebben megfogalmazható, elég sok mindent elmondtak az elmúlt időszakban, de a fő állításuk, hogyha leegyszerűsíteném, azért mégiscsak a következő: nyilvánvalóan több pénzt kellene az egészségügyre szánni. Ezt még Szabó Timea megfejelte azzal, hogy szerinte 600 milliárd forintot kivontunk az egészségügyből.

Hadd kezdjem ezzel az állítással, különösen a szocialistáknak ajánlanám a figyelmébe: Gőgös Zoltán nem teljesen érti, hogy miért kezdjük a 2010 előtti időszakkal, miért emlegetjük azt a nyolc évet. Megpróbálom elmagyarázni, többször megpróbáltam már, nem biztos, hogy van bármi értelme, nem biztos, hogy meg fogja érteni, de azért megpróbálom még egyszer. (Gőgös Zoltán: Szerényebben, jó?)

Tudja, képviselő úr, például 2006-ban, amikor Gyurcsány Ferenc az ominózus őszödi beszédet elmondta, akkor elmondta, hogy mennyivel élünk jobban, mint amiket a lehetőségeink biztosítanak. (Gőgös Zoltán: Mikor jössz be velem dolgozni, arról beszélj!) Akkor, abban az évben 9,3 százalék volt, képviselő úr, a költségvetés hiánya. És ez nem azért gond, mert ez akkor olyan nagy szám volt, hanem az a gond, hogy amit akkor megéltünk Magyarországon, azt az életszínvonalat, annak a terheit egyébként most, ezekben az években is viseljük. Tudja, képviselő úr, 2013-ban 1300 milliárd forintot volt kénytelen Magyarország egyébként adósságtörlesztésre fordítani. (Gőgös Zoltán: Stadionra van pénz?) 1300 milliárd forintra volt szükség ehhez. Ebben az évben, 2013-ban 960 milliárd forintot tudtunk költeni az egészségügyre.

Tisztelt Képviselő Úr! Azért kellene egy kicsit szerényebben előadnia magát, mert hogyha mondjuk, nem adósították volna el az országot (Gőgös Zoltán: Felcsút!), és évente csak 400-500 milliárd forinttal kevesebbet kellene ‑ ami egyébként egy teljesen reális szám, ha tartották volna az 50 százalékot, amivel megkapták a kormányzást ‑, ha évente csak 500 milliárd forinttal lenne kisebb adósságtörlesztési teher Magyarországon, akkor abból az 500 milliárd forintból, tudja, nem 20 ezer, hanem 50 ezer forintot lehetne emelni egyébként minden ápolónőnek, nagyon jelentősen fel lehetne emelni egyébként az egészségügyben és az oktatásban dolgozók fizetését.

Az a helyzet, hogy ezt hagyták itt, és ez a teher itt van a vállunkon, ez évről évre itt görög előttünk. Mondjuk, van egy pozitív hírem, tisztelt képviselőtársam, a felelős gazdálkodásnak köszönhetően mintegy három év alatt ez az 1300 milliárd forint 1000 milliárd forintos adósságtörlesztésre csökkent, mondjuk, már erre az évre, 2016-ra, és ez a 300 milliárd forint meg fog jelenni ‑ hogy mondjam ‑ az oktatásügyben, az egészségügyben és sok más helyen. Tehát emlegetheti a stadionokat, arra elköltünk egyébként 100 milliárd forintot, mondjuk, több év alatt, egyébként az adósságtörlesztést önök meg évi 500 milliárd forinttal ‑ csak hogy az arányokat lássuk ‑ emelték fel.

Szabó Timeának mondanám, aki azt mondta, hogy 600 milliárdot vontunk ki az egészségügyből. Itt van előttem az Egészségbiztosítási Alap természetbeni ellátásai kiadásainak alakulása: gyógyító-megelőző ellátás.

(16.20)

Mondom a számokat, és próbálják a képviselőtársaim megfejteni, hogy melyik évben hiányzik 600 milliárd forint. Azt mondja: 2009-ben 719 milliárd forintot fordított a költségvetés erre, 2010-ben 791 milliárdot, 2011-ben 806 milliárdot, 2012-ben 842 milliárdot, 2013-ban 908 milliárdot, 2014-ben 945 milliárdot, 2015-ben 960 milliárdot, és a következő évi költségvetésben, éppen ma jelentette be Varga Mihály, a 2017‑es költségvetésben 167 milliárd forinttal nagyobb összeg fog jutni, tehát nem 100 milliárddal, hanem 167 milliárd forinttal fog nagyobb összeg jutni az egészségügyre, mint a 2015-ös esztendőben.

Tehát lehet Szabó Timeának nagy számokat dobálni, de az a helyzet, hogy minden évben, ha megnézik, növekedett egyébként a költségvetési támogatás. És lehet mondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez nem elég, én is azt gondolom, hogy nem elég. Nagy a kórházak adóssága, amit görgetünk magunk előtt, elfogadhatatlanul alacsony az ápolónők bére, biztos, hogy a szakorvosok bérét is emelni kell, tehát az egész rendszerben bérproblémák vannak, de én azt hiszem, ez a 167 milliárd forint nagyon sok probléma megoldására egyébként elegendő lesz.

Én egyetlen dologról szeretnék még külön beszélni: pluszproblémát jelentett az orvosok elvándorlása, különösen a fiatal orvosok elvándorlása. A rezidensek esetén történt az, hogy ösztöndíjakat határoztunk meg, szám szerint ötöt, 100, 150 és 200 ezer forintos értékben. Az a helyzet, hogy nagyon pozitív folyamatok vannak: 2011-ben 627‑en nyertek a pályázaton, 2016-ban már 917‑en. Még egy pozitív adatot hadd mondjak! 2010-ben 845‑en ‑ ez az az év volt, amikor még önök is kormányoztak egy ideig ‑ váltották ki azt a hatósági igazolványt, amely a diploma külföldi elismeréséhez szükséges, és amellyel egyébként el lehet menni külföldre dolgozni. Én ezt nagyon pozitív fejleménynek tartom, hogy 2015‑re ez majd’ a felére, 492-re csökkent, tehát 492‑en váltották ki azt a hatósági igazolványt, amely a diploma külföldi elismeréséhez szükséges. Ez azt jelenti, hogy van esély arra, hogy azt a nagyfokú orvos­elvándorlást, ami az elmúlt időszakban elindult Magyarországról, megállítsuk vagy jelentősen csökkentsük. Kétségkívül igazuk van, amikor azt mondják, hogy van még feladat, mert tényleg előáll az a probléma, hogy a rezidensek, amíg ösztöndíjat kapnak, nagyobb jövedelemhez jutnak egyébként, mint amikor orvosok lesznek, amikor, hogy mondjam, ez a rezidensösztöndíj lejár. Úgyhogy én nagyon reménykedem abban, hogy a 167 milliárd forintos pluszösszegből a következő évben, sőt remélem, még ebben az évben, jelentősen tudunk előrelépni az ápolónők, az orvosok fizetésében.

Nagyon reménykedem, hogy a következő évben nagyon jelentőset tudunk előrelépni ‑ mert nagyon nagy szükség van arra is ‑ a budapesti egészségügyi intézmények színvonalának tekintetében. Megfordultam több vidéki kórházban is az elmúlt időszakban, de azt kell mondjam, hogy ebben a helyzetben Budapest kimondottan hátrányos helyzetben van, úgyhogy nagyon fontos, hogy a következő időszakban erre is legyen pénz. Azt hiszem, a most benyújtott költségvetés mindenképpen biztató, és én azt hiszem, az a követelés, amit a szocialisták megfogalmaztak, hogy legyen több pénz az egészségügyben, meglesz, annak ellenére, hogy ilyen örökséget hagytak maguk után. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai