Készült: 2020.04.02.08:50:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 83-85. felszólalás
Felszólaló Dr. Illés Zoltán (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:  Előző  83 - 85  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Igyekszem olyan értelmesen beszélni, hogy még az erkélyen ülő fiatalok is, akik nem ismerik ennek a dolognak a hátterét, megértsék. (Derültség. - Közbeszólások az MSZP soraiból: Okos fiúk azok!)

(16.00)

Okos fiúk azok, mondják, de remélem, hogy a képviselőtársak is az okos fiúk kategóriájába tartoznak majd.

Először is, én igazán hálás vagyok a képviselő úrnak, hogy fölteszi ezt a kérdést. Ugyan megkérdezhetné a Parlament folyosóján is meg más alkalommal, de mégiscsak az interpellációnak a Ház ad helyet. Tehát először is köszönöm a felvetését, mert számos dolgot el tudok mondani. (Gúr Nándor: Attól, hogy kiabálsz, nem leszel okosabb.)

Az első: hányadika van ma? Ugyanis ön fölhívja a figyelmünket arra, hogy 2014. január 1-jétől mi fog történni. Ehhez képest két és fél hónap múlva lesz 2014. január 1-je. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Annyit még nem szabad előre gondolkodni.) Azaz, honnan feltételezi, ha most ön vélelmezi ezt a helyzetet, hogy ez a helyzet előáll 2014. január 1-jén? Ugyanis én azt merészelem állítani: attól, hogy fölmondja majd a szerződést akkor a közszolgáltató, nem az következik be, hogy nem lesz más, aki a helyén elvégzi ezt a feladatot. (Folyamatos közbeszólások az MSZP soraiból.)

Tisztelt Képviselőtársak! Valakik láthatták itt önök közül, hogy az előbb Vitányi István képviselőtársunk idelépett hozzám. Ő a tanúm rá meg néhány ember, s a következőt mondta. Ott, ahol ő él, ott is az AKSD felmondja a szerződést (Dr. Vitányi István bólogat.), de abból nem az következik, hogy interpellálni kell, hanem az következik, hogy megoldják a helyzetet, és igenis, ahogy abban a térségben megoldják a helyzetet, sőt 9 újabb települést vonnak be egy másik önkormányzati szolgáltató által a feladat elvégzésére, ugyanez lesz ott, abban a térségben is, ahol az MSZP-s kedves képviselő úr tevékenykedik. (A karzatról kivonulnak a fiatalok. - Derültség, taps és közbekiáltások az MSZP soraiban, köztük: Ők is elmennek. - Az elnök csenget.) A fiatalok már elmennek, mert megértették, hogy Sós Tamásnak nincs igaza. (Közbekiáltások az MSZP soraiból.) Pontosan, elmentek a fiatalok, mert megértették, hogy Sós Tamás képviselő úrnak nincs igaza ebben a dologban. (Nagy zaj.)

A másik része a felvetésének arról szól, hogy populista-e ez a kormány. Hát, először is tisztázzuk: a populi arról szól, hogy az emberek nyelvén beszél és az embereknek beszél. De a tetejébe: miért is baj az, ha az embereknek beszél és az emberekről beszél? (Zaj. - A Jobbik soraiból közbekiáltások a karzatról távozók felé. - Az elnök csenget.)

ELNÖK: Bocsánat, államtitkár úr, egy percre. Megvárom, míg Novák Előd képviselő úr a diskurzusát befejezi a karzaton tartózkodókkal, akikkel különben sem ők, sem ön nem létesíthet kapcsolatot. (Derültség, közbeszólások a Jobbik soraiból. - Novák Előd: Csak elnézést kértem a fiataloktól.) Államtitkár úr következik, parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tehát a következő a helyzet: a kormány nemcsak hogy az embereknek beszél és az emberek nyelvén beszél, hanem a tetejébe realista is, mert olyan intézkedéseket hoz, amelyek révén a közszolgáltatás díjai csökkennek, és ez látható is a számlákon, és érzékelhető az emberek zsebén keresztül. Tehát ez a kormány az először, amely az emberek érdekében csökkenti a közszolgáltatás díjait, így többek között a hulladékos területen.

A tetejébe, amiről ön beszél Martfű esetében, szolnoki képviselőtársak és a környékről mindenki tudja, hogy 3200 településből egy Martfű volt, ahol a polgármester asszony alkalmatlansága révén hónapokon keresztül nem csinált semmit, és a saját önkormányzati testületében hiába próbálták rávenni, hogy cselekedjen, arra játszott, hogy majd ingyen megússzák a dolgot. Hát, nem! Törvény született arról, hogy amennyiben nincs közszolgáltató, vagy alkalmatlan az önkormányzat megvalósítani a feladatot, az állam jelöli ki a közszolgáltatót, amely elvégzi a feladatot, és utána ugyanúgy ki kell fizetni a lakosságnak ezt a közszolgáltatót is. Tehát azt a trükköt senki nem tudja játszani, hogy ne fizesse ki azt, ami kötelező. Viszont az a helyzet pedig nem fog előállni, amiről ön beszél (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), sem az ön térségében, sem másutt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  83 - 85  Következő    Ülésnap adatai