Készült: 2020.04.02.07:24:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 81. felszólalás
Felszólaló Dr. Sós Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:58


Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A nyári martfűi helyzet után most Heves megyében maradhat az utcán a lakossági hulladék. Az ok még mindig ugyanaz: az elhibázott szakmai szabályozás, a rossz, populista kormányzati politika. Valószínűleg államtitkár úr előtt is ismert, a rezsicsökkentés miatt 2014 januárjától 22 Heves megyei településen nem viszi el a szemetet a feladatot eddig végző önkormányzati tulajdonú vállalkozás. Ennek semmi más oka nincs, mint a júliusi rezsicsökkentés, az e-útdíj bevezetése, ezek miatt ugyanis jelenleg 350 forintért viszik el a lakosságtól a hulladékot, de ez ténylegesen az érintett cégnek 430 forintjába kerül. A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. a napokban küldi meg az érintett 22 Heves megyei település részére a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést. Most még nem késő megakadályozni a katasztrófát, ezért is hívom fel a figyelmét a problémára.

Ez a helyzet konkrét bizonyíték arra, hogy a rezsicsökkentés rossz úton halad, hiszen ez a populista intézkedés az e-útdíjjal kiegészítve méltánytalanul hátrányos helyzetbe hozza azon vállalkozásokat, amelyek eddig is csak szolgáltattak, és nem nyereségre törekedtek. Az Orbán-kabinet lesz a hibás, ha az érintett 22 település szemétszállítás nélkül marad, a lakossági hulladék a közterületeken halmozódik föl, ez hatalmas járványveszéllyel fenyeget az érintett településeken. Az elmúlt hónapok már többször rámutattak arra, hogy a hazai hulladékgazdálkodás rendszerének és finanszírozásának teljes átalakítása hibás. A Fidesz intézkedései eddig nem hoztak mást, csak problémákat, amelyektől szenved a lakosság, az ágazat különböző szereplői.

Államtitkár úr, meglepő, hogy a mai napig senki nem vállalta a felelősséget ezekért a problémákért; úgy, ahogy azt sem vállalta még senki, hogy a közszolgáltatók emelkedő díjait ne a lakosság fizesse meg, ne a lakosság szenvedjen és kerüljön veszélybe a rossz döntések miatt. Éppen ezért kérdezem, hogy kik a minisztériumi felelősök a kialakult helyzetért, hogyan akadályozzák meg, hogy ne a lakosságnak okozzanak gondot. Mit tesznek Heves megyében, hogyan akadályozzák meg, hogy a 22 Heves megyei település szemétszállítás nélkül maradjon?

Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai