Készült: 2020.04.02.09:26:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 8. felszólalás
Felszólaló Hölvényi György
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:32


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HÖLVÉNYI GYÖRGY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Elnézést kérek, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hazánkban a két világháború között virágzó közösségi élet működött, amit többek között a KALOT, KALÁSZ, a Katolikus Ifjúmunkások Országos Egyesülete, illetve a Soi Deo Gloria Szövetség, a magyar Keresztyén Ifjúsági Egyesület, az aktív cselekvés szervezetei fémjeleztek. Ezek a keresztény mozgalmak és közösségek ezreket szólítottak meg, s a parasztság és a városi fiatal munkások szervezeteiként működtek. A szaléziek által fenntartott iskolákban olyan nehéz sorsú családok gyermekeit, munkásfiatalokat képeztek, akik egyszerre váltak jó szakmunkásokká és igaz emberekké.

A kommunista hatalomátvétel után a szerzetesrendeket feloszlatták, a fiatalokkal foglalkozó, őket megszólítani tudó tagjait bebörtönözték. A hivatásukat teljes lélekkel és rendíthetetlen hittel megélő embereknek szembe kellett nézni a hatalom kíméletlen üldözésével, a megfélemlítéssel, a zsarolással, a börtönbüntetéssel, a kínzással és többük esetében a halállal. Az általuk megélt hit nem ideológia volt, hanem életmód, a cselekvő szeretet megvalósulása. Életüket azoknak a fiataloknak szentelték, akik család vagy biztos lelki támasz nélkül elvesztek volna. A szaléziek iskoláiban Kazincbarcikától Nyergesújfalun át Gyuláig, Balassagyarmatig, Szombathelyig vagy Mosonmagyaróvárig ezrek és ezrek tanultak. Számukra igazi ünnep, hazatalálás a szombati nap, ahogyan a helyére kerül minden.

A hatalom uralni akarta a lelkeket, ezért nem tűrhették, hogy olyan szellemű nevelést kapjanak a fiatalok, amely alkalmassá teszi őket az autonóm személyiséggé válásra, egy tetteit vállaló, annak következményeit felismerő, nem manipulálható ember megszületésére. A hatalom nem ilyen embereket, főleg nem ilyen munkásokat kívánt. De voltak sokan, akik vállalták az üldözést. Ilyen ember volt Sándor István is. Felismerte a veszélyt, de hivatásához az élete árán is hűséges maradt. A szakmájában kiváló nyomdász, igaz pedagógus, aki nem a mártíromságot kereste, hanem az adás lehetőségét, a rendalapító Bosco Szent János alapelvei szerint.

(A jegyzői székben dr. Tiba Istvánt Földesi Gyula váltja fel.)

A szalézi rend és iskolái, élő közösségei ismét jelen vannak, jelen lehetnek Magyarországon. Értékteremtő munkájukat végezve - a rend alapelveinek megfelelően - ma is a nehéz sorsú gyermekek nevelését, oktatását tekintik legfőbb hivatásuknak.

A hét végén boldoggá avatott, áldott életűnek elismert Sándor István vértanú szerzetes ünnepe minden magyart büszkeséggel tölthet el; de nemcsak Magyarország, a magyarság számára ünnep, hanem a világban élő és dolgozó szalézi rend révén a világegyház számára is az értékek megjelenítését és megélését váró minden jóakaratú ember számára is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai